Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej


Biszkopt bezglutenowy przygotowany na uniwersalnej mące bezglutenowej. Biszkoptem tym można zastąpić klasyczny biszkopt na mące pszennej z dowolnego przepisu podanego na stronie i przygotować wypiek bezglutenowy.
Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.
Biszkopt bezglutenowy po upieczeniu lekko opada w środku. W związku z tym, gdyby ktoś miał problem z przekrojeniem biszkoptu z sześciu jaj na trzy blaty, proponuję następnym razem upiec dwa biszkopty z czterech jaj. Wówczas bez problemu wyjdą cztery blaty, z których trzy można wykorzystać do tortu, a pozostały, czwarty jako podstawę do innego ciasta.
Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.
Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia.
Biszkopt jasny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej
Składniki:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej
Biszkopt ciemny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej
Składniki:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 kopiata łyżka kakao
- ok. ½ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
Biszkopt jasny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 ⅓ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej
Biszkopt ciemny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 kopiate łyżki kakao
- ponad 1 szklanka uniwersalnej mąki bezglutenowej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać 1 ⅓ szklanki)
Sposób przygotowania:
- Mąkę bezglutenową (lub mąkę z kakao, w zależności od przepisu) przesiać. Odstawić na bok.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- Mąkę bezglutenową (lub mąkę z kakao) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
- Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt w piekarniku, aż lekko przestygnie. Lekko ciepły biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
- Zimny biszkopt oddzielić nożem od formy. Biszkopt wraz z formą odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, dzięki czemu biszkopt będzie płaski. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do blatu.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


