Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej

Biszkopt bezglutenowy przygotowany na uniwersalnej mące bezglutenowej. Biszkoptem tym można zastąpić klasyczny biszkopt na mące pszennej z dowolnego przepisu podanego na stronie i przygotować wypiek bezglutenowy.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.

Biszkopt bezglutenowy po upieczeniu lekko opada w środku. W związku z tym, gdyby ktoś miał problem z przekrojeniem biszkoptu z sześciu jaj na trzy blaty, proponuję następnym razem upiec dwa biszkopty z czterech jaj. Wówczas bez problemu wyjdą cztery blaty, z których trzy można wykorzystać do tortu, a pozostały, czwarty jako podstawę do innego ciasta.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia.

Biszkopt jasny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej

Biszkopt ciemny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ok. ½ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)

Biszkopt jasny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 ⅓ szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej

Biszkopt ciemny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • ponad 1 szklanka uniwersalnej mąki bezglutenowej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać 1 ⅓ szklanki)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę bezglutenową (lub mąkę z kakao, w zależności od przepisu) przesiać. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Mąkę bezglutenową (lub mąkę z kakao) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.

2

  1. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt w piekarniku, aż lekko przestygnie. Lekko ciepły biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.

3

  1. Zimny biszkopt oddzielić nożem od formy. Biszkopt wraz z formą odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, dzięki czemu biszkopt będzie płaski. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do blatu.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowejBiszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej