Szwedzki tort migdałowy


Oto popularny tort migdałowy, zwany bardzo często tortem z Ikei (ponieważ w restauracji w Ikei można go kupić). Tutaj chciałam zaprezentować domową wersję. Tort jest niewysoki (ma ok. 3,5cm wysokości). Składa się z dwóch migdałowo- bezowych blatów i masy jajecznej. Cały posypany jest zrumienionymi migdałami. Jest bardzo smaczny, ale zarazem bardzo słodki (z resztą jak wersja kupna). Jeśli nie lubicie za słodkich ciast proponuję zmniejszyć ilość cukru. W przepisie jest jeszcze cukier puder do posypania, ale nie polecam jeszcze dosładzać :).
Składniki:
- 100g migdałów w płatkach
- 200g zmielonych migdałów
- 4 jajka
- 240g cukru
- 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 225g miękkiego masła
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
- Migdały w płatkach wyłożyć na blasze do pieczenia i podpiec chwilę na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo 120g cukru. Następnie wmieszać szpatułką zmielone migdały.
- Dwa papiery do pieczenia rozłożyć na dwóch blachach. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 22cm. Rozłożyć po połowie masy białkowo- migdałowej, tworząc dwa krążki o średnicy 22cm. Jedną blachę wstawić do piekarnika na drugą szynę od góry, a drugą blachę na pierwszą od dołu.
- Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut, następnie zamienić blachy miejscami i piec kolejne 10 minut.
- Po upieczeniu od razu zsunąć papier z ciastem z blachy i każdą blachę posypać po 20g cukru. Na wysypany cukier wywrócić upieczone ciasto i ściągnąć papier. Pozostawić do ostygnięcia.
- Żółtka, 80g cukru i śmietanę przełożyć do garnka. Postawić na piecu i na małym ogniu ubijać masę mikserem, aż masa stanie się puszysta, gęsta i kremowa. (Trwa to co najmniej 10 minut). Nie gotować! Garnek z ubitą masą przełożyć do zimnej wody i dalej miksując ostudzić.
- Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę jajeczną.
- Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze. Nałożyć połowę masy jajecznej i przykryć drugim krążkiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu. Cały tort obsypać zrumienionymi migdałami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony rezepte-gratis.de, Schwedische Mandeltorte (Ikea).
![]() |
Kuchnia: |
Szwedzka |
![]() |
Czas: |
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.