Ciasto Bounty
Ocena użytkowników: 5 / 5






Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.
Składniki:
Ciasto:
- 250g masła
- 200g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
Masa:
- 500ml mleka
- 6 łyżek kaszy mannej
- 200g masła
- 200g cukru
- 200g wiórków kokosowych
Polewa:
- 200g czekolady gorzkiej
- 100ml śmietany słodkiej 30%
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach ok. 30x 40cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i masło, ciągle mieszając. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na masę.
Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, „Bounty- Mogel- Kuchen”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 20 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | proste |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Czy można zrobić w tortownicy ten przepis ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie często się udzielam, ale tu muszę! Ciasto pierwsza klasa! Nie było osoby co by się nie oblizywała i nie wołała o więcej! Można jeść i jeść!!!Polecam najbardziej gorzką czekoladę do polewy, jest wtedy mocny kontrapunkt do samego ciasta.
Dziękuję za przepis! :handshake- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ta kasza manna ma być ugotowana?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie, supką wsypać do gorącego mleka.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy masa nada się na jedną warstwę do przełożenia tortu?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, masę można wykorzystać do przełożenia tortu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Chodzi o śmietanę gęstą czy rzadką śmietankę 30%?
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Płynną kremówkę.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję. :)
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":0,"4":0,"5":0,"6":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszło bardzo dobre:) Pozdrawiam wszystkich kucharzy i małych i dużych, oraz oczywiście Panią Joannę. Smacznego!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję i wzajemnie :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kasza manna może być błyskawiczna?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wydaje mi się, że tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepyszne ciasto i łatwe do zrobienia. Masa kokosowa jest z podwójnej porcji, bo uwielbiamy kokos.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie wiem czemu, w przepisie wyczytałam że ciasto przeciąć i przełożyć masą, oczywiście tego tam nie ma ;) ale przełożyłam, i na ciasto, na górę zrobię polewę :)
- {"set":null,"list":{"2":2,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam i jest super. Ciasto mi się nie podobało coś. Piekłam 20 m normalnie a potem włączyłam na 10 minut termoobieg i wyszło idealne. Więc jak dla mnie czas pieczenia zbyt krótki podany. Do ciasta dodałam jeszcze łyżkę miodu i 2 łyżki oleju. Wyszło mięciutkie i nie jest suche.
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Po dodaniu masy ostudzic w lodowce czy po prostu odstawic? Lejąc gorącą polewę nic się nie stanie z masą?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Studzić należy na blacie. (Nie wkłada się niczego ciepłego do lodówki). Dopiero jak masa ostygnie możesz włożyć ciasto do lodówki. Polewa bedzie lekko ciepła. Masie nic nie będzie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy pod masę kokosową na ciasto mogłabym dać gęstą frużelinę wiśniową? Chodzi mi taki pomysł po głowie...Czy wówczas masa kokosowa musiałaby być nieco ostudzona? A może od razu na ciepła jeszcze frużelinę położyć ciepłą kokosową?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Sylwio, taki eksperyment może być ryzykowny. Na pewno frużelinę wyłożyłabym na ciasto i pozostawiła do całkowitego ostygnięcia. Masę kokosową trzeba rozłożyć od razu. Tylko, czy uda się, aby nie wymieszała się z frużeliną? :o
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W internecie krąży kilka wersji tego przepisu. Wybrałam tę ze względu na szybkość (ciasto szybko się piecze a przygotowanie to tak naprawdę zmieszanie składników). Może i to ma być ciasto "typu brownie" ale dla mnie to po prostu zakalec. Przysięgam, że pierwszy raz w życiu w czymkolwiek miałam zakalec. Następnym razem zrobię na sprawdzonym cieście czekoladowym, które jest równie szybkie w przygotowaniu lub na czekoladowym biszkopcie przekrojonym na pół.
Dla bezglutenowców: zamiast kaszy manny może być budyń waniliowy (z tego co wiem jest na mące ziemniaczanej) lub kaszki ryżowej, mąki ryżowej itp. cokolwiek co zagęszcza ale nie narzuca smaku.- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Teli ja zamiast kaszy dodaję bułki tartej i też dobrze zagęszcza tylko czy to przy diecie bezglutenowej jest odpowiednu składnik to niestety nie wiem bo się nie znam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto - moim zdaniem - PRZEPYSZNE!
Mysle, ze jedno z lepszych ciast, ktore pieklam.
Polecam!!! :)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Teli[/b] o ile ciasto można by było spróbować upiec na tych mąkach, to nie widzę zamiennika dla kaszy manny. Tu trzeba by było popróbować, czy większa ilość wiórków zagęści masę, czy trzeba by było dodać np. mąki ziemniaczanej i zrobić coś w stylu budyniu.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Joanno czy to ciasto można zrobić w wersie bezglutenowej. Czyli czy do spodu mogę dodać mąkę kukurydzianą z mąką ryżową? No i co mogę dać do masy kokosowej zamiast kaszy manny?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.wystarczy ciasto po upieczeniu odwrócic do góry dnem i nikt nie bedzie widział a masa sie ładnie przyklei ;) smacznego
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Zrobiłam to ciasto dziś po raz pierwszy i mam ten sam problem co "marysienka". Masa odchodzi od ciasta :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.[b]Magdo[/b] wymiar blachy jest podany w punkcie 1. Powinna to być blacha o wymiarach ok. 30x 40cm.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się