Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.
Składniki na formę o wymiarach ok. 40x 30 cm:
Ciasto:
250 g masła, temperatura pokojowa
200 g cukru
200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao (lub 30 g)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
4 łyżki mleka, temperatura pokojowa
Masa:
500 ml mleka
6 łyżek kaszy manny (dałam 80g)
200 g masła
200 g cukru
200 g wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
200 g czekolady gorzkiej (o zawartości ok. 50% kakao)
100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Formę do pieczenia o wymiarach ok. 40x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
Miękkie masło ucierać z cukrem na wysokich obrotach przez ok. 10 minut. Dalej miksując dodać po kolei po jednym jajku (miksując każde jajko przez ok. 1 minutę). Następnie dodawać stopniowo mieszankę mączną i mleko, mieszając robotem kuchennym na najniższych obrotach lub szpatułką. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę: Masło pokroić na kawałki. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i potem masło, ciągle mieszając trzepaczką. Chwilę gotować, mieszając, aż kasza napęcznieje (ok. 1- 2 minuty). Wmieszać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na chłodne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na masę.
Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, "Bounty- Mogel- Kuchen".
Ciasto faktycznie proste, choć trochę zbyt słodkie. Na drugi raz dodam zdecydowanie mniej cukru do ciasta jak i do masy. Porada dla początkujących. Kaszę mannę najlepiej wsypywać powoli do zimnego bądź lekko podgrzanego mleka oczywiście cały czas mieszając, najlepiej okrągłą trzepaczką bądź mieszadełkiem. Wtedy na 100% nie pojawią się grudki.Pozdrawiam
Ciasto bardzo smaczne:) następnym razem do polewy użyję jednak tylko jednej tabliczki czekolady żeby nie byla tak gorzka. Calość posypalam odrobiną wiórek kokosowych dla dekoracji.
ja robie mase bez kaszy manny 25 dag kokosy ugotowac na mleko ok 20 minut mieszajc bo lubi sie przypalic dodac nastepnie maslo i 2 biale czekolady wymieszac dobrze schlodzic i wylozyc na biszkopt. ilosc masla i mleka jak w przepisie
Zaraz po zrobieniu wstawiłam ciasto do lodówki na ok. godziny. Po tym czasie spróbowałam ciasta i było strasznie słodkie. Dopiero następnego dnia, po zostawieniu ciasta na noc w lodówce, smakowało dobrze. I zaczęło rzeczywiście przypominać Bounty ;)
Jeśli chodzi o samą masę, to, zgodnie z przepisem, po zagotowaniu mleka wsypałam do niego mannę i zrobiły się wielkie grudy. Musiałam wszystko wylać i zacząć od nowa, tym razem wsypując mannę do ciepłego mleka. Wtedy dopiero się udało. Co do polewy, to wyszła bardzo gęsta (nie wiem, czy tak miało być), musiałam dolać więcej śmietany.
W sumie ciasto wyszło naprawdę smaczne, tylko przepis jakby niezbyt dokładny. Szczególnie ta część dotycząca masy. A miało być niby tak prosto, że nawet laik by sobie poradził :P
[b]Dorotko[/b] bardzo dziękuję :-)
[b]Zauberi[/b] próbuj, próbuj i zdaj relacje jak Ci wyszło i smakowało. Gorąco polecam.
[b]Gosiu[/b] ja też mam ciężko poprzestać na jednym kawałku :-* Piekę tylko ciasta, które moim zadaniem są apetyczne i trzeba mieć silną wolę, żeby nie dać się skusić 8)
O bounty..hmn ostatnio dwa lata temu robila.... I to nie dlatego ze nie lubie bo UWIELBIAM..ale wiem ze bedzie ciezko mi odmowic sobie kolejnego kawalka ;p