Ciasto Bounty

65 Komentarzy
Ciasto Bounty

Ciasto ekspresowe. Zarówno ciasto jak i masa jest bardzo szybkie do przygotowania. To jedno z tych ciast, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu, nawet dla początkujących w kuchni. W smaku jak murzynek z masą kokosową.

Składniki na formę o wymiarach ok. 40x 30 cm:

Ciasto:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao (lub 30 g)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 4 łyżki mleka, temperatura pokojowa

Masa:

  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny (dałam 80g)
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady gorzkiej (o zawartości ok. 50% kakao)
  • 100 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 40x 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  3. Miękkie masło ucierać z cukrem na wysokich obrotach przez ok. 10 minut. Dalej miksując dodać po kolei po jednym jajku (miksując każde jajko przez ok. 1 minutę). Następnie dodawać stopniowo mieszankę mączną i mleko, mieszając robotem kuchennym na najniższych obrotach lub szpatułką. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę: Masło pokroić na kawałki. Mleko zagotować. Dodać kaszę manną i potem masło, ciągle mieszając trzepaczką. Chwilę gotować, mieszając, aż kasza napęcznieje (ok. 1- 2 minuty). Wmieszać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na chłodne ciasto. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na masę.
  7. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.chefkoch.de, autor: Pumuckl alias Heike, "Bounty- Mogel- Kuchen".

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto Bounty Ciasto Bounty
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    Ciasto faktycznie proste, choć trochę zbyt słodkie. Na drugi raz dodam zdecydowanie mniej cukru do ciasta jak i do masy. Porada dla początkujących. Kaszę mannę najlepiej wsypywać powoli do zimnego bądź lekko podgrzanego mleka oczywiście cały czas mieszając, najlepiej okrągłą trzepaczką bądź mieszadełkiem. Wtedy na 100% nie pojawią się grudki.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izka · 12 lat temu
    Ciasto bardzo smaczne:) następnym razem do polewy użyję jednak tylko jednej tabliczki czekolady żeby nie byla tak gorzka. Calość posypalam odrobiną wiórek kokosowych dla dekoracji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Kaszę manną można zastąpić budyniem waniliowym. Dodajemy go na końcu.
    Naprawdę ciasto jest dobre na drugi dzień.
    A na trzeci pyszne.
    dag5992
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 12 lat temu
    ja robie mase bez kaszy manny 25 dag kokosy ugotowac na mleko ok 20 minut mieszajc bo lubi sie przypalic dodac nastepnie maslo i 2 biale czekolady wymieszac dobrze schlodzic i wylozyc na biszkopt. ilosc masla i mleka jak w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 12 lat temu
    Zaraz po zrobieniu wstawiłam ciasto do lodówki na ok. godziny. Po tym czasie spróbowałam ciasta i było strasznie słodkie. Dopiero następnego dnia, po zostawieniu ciasta na noc w lodówce, smakowało dobrze. I zaczęło rzeczywiście przypominać Bounty ;)
    Jeśli chodzi o samą masę, to, zgodnie z przepisem, po zagotowaniu mleka wsypałam do niego mannę i zrobiły się wielkie grudy. Musiałam wszystko wylać i zacząć od nowa, tym razem wsypując mannę do ciepłego mleka. Wtedy dopiero się udało. Co do polewy, to wyszła bardzo gęsta (nie wiem, czy tak miało być), musiałam dolać więcej śmietany.
    W sumie ciasto wyszło naprawdę smaczne, tylko przepis jakby niezbyt dokładny. Szczególnie ta część dotycząca masy. A miało być niby tak prosto, że nawet laik by sobie poradził :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia85 · 13 lat temu
    Ale mam smaka na to ciasto! Tylko czym mogę zastąpić kaszę mannę?1 Mieszkam we Franci i takich wynalazków tutaj nie znalazłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madzia845 · 14 lat temu
    Ciasto przepyszne :lol: polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 14 lat temu
    PYSZNE :lol: :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 14 lat temu
    Pięknie wygląda to ciasto:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dagmara_65 · 14 lat temu
    Pyszniutkie ! Jak zwykle zdjęcia przepiękne! Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    O mniam! Uwielbiamy je! Zapragnęłam by znowuje zrobić. Pyszności:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 14 lat temu
    Wygląda pysznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Dorotko[/b] bardzo dziękuję :-)
    [b]Zauberi[/b] próbuj, próbuj i zdaj relacje jak Ci wyszło i smakowało. Gorąco polecam.
    [b]Gosiu[/b] ja też mam ciężko poprzestać na jednym kawałku :-* Piekę tylko ciasta, które moim zadaniem są apetyczne i trzeba mieć silną wolę, żeby nie dać się skusić 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa99 · 14 lat temu
    O bounty..hmn ostatnio dwa lata temu robila.... I to nie dlatego ze nie lubie bo UWIELBIAM..ale wiem ze bedzie ciezko mi odmowic sobie kolejnego kawalka ;p
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 14 lat temu
    wygląda przepysznie :) na pewno wypróbuję, bo uwielbiam łatwe do zrobienia ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorotus76 · 14 lat temu
    Pycha! Piekne :)