Ciasto drożdżowe z truskawkami
![](/plugins/content/jlexcomment/assets/icon.png)
![Ciasto drożdżowe z truskawkami Ciasto drożdżowe z truskawkami](/images/content/186/ciasto_drozdzowe_z_truskawkami.jpg)
Ciasto drożdżowe na samych żółtkach. Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Jest lekkie, puszyste, długo świeże i miękkie. Zazwyczaj drożdżowe jest najlepsze na pierwszy dzień. To zachowuje swoją świeżość również na następny dzień. Przez swoją lekkość nie udźwignie za dużo owoców i po upieczeniu może lekko opaść. Z połówkami truskawek wyszło pyszne.
Składniki:
1 szklanka= 250 ml
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej + 50 g
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g cukru
- 120 g masła (lub margaryny)
- 5 żółtek (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 ⅓ szklanki mleka (lub 330 ml)
- szczypta soli
Kruszonka:
- ¾ szklanki mąki pszennej (lub 110 g)
- 70 g masła
- ½ szklanki cukru pudru (lub 80 g)
Dodatkowo:
- ok. 800 g świeżych truskawek (najlepiej niedużych)
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn do ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 kopiatymi łyżkami mąki i ⅓ szklanki lekko ciepłego mleka. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło (lub margarynę) roztopić, a następnie ostudzić.
- Żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i resztę lekko ciepłego mleka. Dodawać porcjami roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto robotem kuchennym. (Ciasto jest bardzo luźne i się klei). Dosypać jeszcze 50g mąki i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotować kruszonkę: Zagnieść masło z cukrem pudrem i mąką. Wstawić do lodówki.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na pół.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej, płaskiej blasze z piekarnika (ok. 30x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Polecam ręce posmarować olejem, żeby ciasto się do nich nie kleiło).
- Na cieście ułożyć truskawki i posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |
![Ciasto drożdżowe z truskawkami Ciasto drożdżowe z truskawkami](/images/content/186/ciasto_drozdzowe_z_truskawkami_2.jpg)
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.