Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe na samych żółtkach. Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Jest lekkie, puszyste, długo świeże i miękkie. Zazwyczaj drożdżowe jest najlepsze na pierwszy dzień. To zachowuje swoją świeżość również na następny dzień. Przez swoją lekkość nie udźwignie za dużo owoców i po upieczeniu może lekko opaść. Z połówkami truskawek wyszło pyszne.

Składniki:

1 szklanka= 250 ml

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej + 50 g
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 5 żółtek (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 ⅓ szklanki mleka (lub 330 ml)
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki pszennej (lub 110 g)
  • 70 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru (lub 80 g)

Dodatkowo:

  • ok. 800 g świeżych truskawek (najlepiej niedużych)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn do ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 kopiatymi łyżkami mąki i ⅓ szklanki lekko ciepłego mleka. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić, a następnie ostudzić.
  3. Żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli.
  4. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i resztę lekko ciepłego mleka. Dodawać porcjami roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto robotem kuchennym. (Ciasto jest bardzo luźne i się klei). Dosypać jeszcze 50g mąki i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2

  1. W tym czasie przygotować kruszonkę: Zagnieść masło z cukrem pudrem i mąką. Wstawić do lodówki.
  2. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na pół.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej, płaskiej blasze z piekarnika (ok. 30x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Polecam ręce posmarować olejem, żeby ciasto się do nich nie kleiło).
  4. Na cieście ułożyć truskawki i posypać kruszonką.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

4

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 30

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto drożdżowe z truskawkami