Ciasto drożdżowe z truskawkami

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Jest długo świeże i miękkie. Zazwyczaj drożdżówka jest najlepsza na pierwszy dzień. Ta zachowuje swoją świeżość również na następny dzień. Przez swoją lekkość nie udźwignie za dużo owoców i po upieczeniu może lekko opaść. Z połówkami truskawek wyszła pyszna.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej + 50g
- 40g świeżych drożdży
- 150g cukru
- 120g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
Kruszonka:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 70g masła
- ½ szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 800g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
- Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło (lub margarynę) roztopić, a następnie ostudzić.
- Żółtka utrzeć z resztą cukru i szczyptą soli.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, utarte żółtka, cukier waniliowy i resztę lekko ciepłego mleka. Dodawać porcjami roztopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto. (Ciasto się klei). Dosypać jeszcze 50g mąki i wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotować kruszonkę. Zagnieść masło z cukrem pudrem i mąką. Wstawić do lodówki.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na połówki.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Polecam ręce posmarować olejem, żeby ciasto się do nich nie kleiło).
- Na cieście ułożyć truskawki i posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 40min. |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.