Seromakowiec z wiśniami

Pyszny serniko- makowiec z wiśniami. Masy serowej i makowej jest mniej więcej tyle samo. Przyjaciółka, która również robiła to ciasto, stwierdziła, że następnym razem zrobi z podwójnej porcji masę serową, żeby wyszedł bardziej sernik. Nie ma z tym żadnego problemu. Miejsca w formie wystarczy spokojnie na zwiększoną porcję. Dla mnie to ciasto jest idealne i nic bym nie zmieniała.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła lub margaryny
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
Masa makowa:
- 200g zmielonego maku
- 100g cukru
- 100ml mleka
- 50g masła lub margaryny
Masa serowa:
- 125g masła lub margaryny
- 170g cukru
- 2 jajka
- 500g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 cytryna
- 350g wiśni (mogą być ze słoika lub świeże. Świeże umyć i wyciągnąć pestki. Wiśnie ze słoika odcedzić na sitku)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Mąkę, masło, cukier, sól i żółtko zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Przygotować masę makową. Mak, cukier, masło i mleko zagotować. Zdjąć z pieca, przykryć garnek talerzem i pozostawić na 30 minut, aby mak napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować masę serową. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Masło i cukier utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać ser, budyń, skórkę i sok z cytryny.
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kruchym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. Boki wykleić na około 4cm wysokości. Wyłożyć na przemian kleksami masę serową i makową i pomiędzy wiśnie.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Uwaga: Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni przykryć folią aluminiową i piec dalej.
Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: krikri, „Mohn- Käsekuchen mit Kirschen”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16- 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |