seromakowiec z wiśniami

Pyszny serniko- makowiec z wiśniami. Masy serowej i makowej jest mniej więcej tyle samo. Przyjaciółka, która również robiła to ciasto, stwierdziła, że następnym razem zrobi z podwójnej porcji masę serową, żeby wyszedł bardziej sernik. Nie ma z tym żadnego problemu. Miejsca w formie wystarczy spokojnie na zwiększoną porcję. Dla mnie to ciasto jest idealne i nic bym nie zmieniała.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła lub margaryny
  • 60 g cukru             
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Masa makowa:

  • 200g zmielonego maku
  • 100g cukru
  • 100ml mleka
  • 50g masła lub margaryny

Masa serowa:

  • 125g masła lub margaryny
  • 170g cukru
  • 2 jajka
  • 500g twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 cytryna
  • 350g wiśni (mogą być ze słoika lub świeże. Świeże umyć i wyciągnąć pestki. Wiśnie ze słoika odcedzić na sitku)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, masło, cukier, sól i żółtko zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Przygotować masę makową. Mak, cukier, masło i mleko zagotować. Zdjąć z pieca, przykryć garnek talerzem i pozostawić na 30 minut, aby mak napęczniał. Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować masę serową. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Masło i cukier utrzeć mikserem na kremową masę. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać ser, budyń, skórkę i sok z cytryny.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Kruchym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. Boki wykleić na około 4cm wysokości. Wyłożyć na przemian kleksami masę serową i makową i pomiędzy wiśnie.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwaga: Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni przykryć folią aluminiową i piec dalej.

Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: krikri, „Mohn- Käsekuchen mit Kirschen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 60 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 60 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16- 20
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

seromakowiec z wiśniami

seromakowiec z wiśniami