Sernik czekoladowy z batonikami Bounty

Pyszny, czekoladowy sernik z kawałkami batonika Bounty. Sernik jest kremowy, nie za słodki, o wyraźnym smaku czekolady i delikatnie kokosowy. Upieczony został na kakaowo- kokosowym spodzie z sucharków. Bardzo smaczny.
Składniki:
Spód:
- 200g sucharków z cukrem
- 100g masła
- 2 łyżki cukru
- 50g wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 1kg twarogu zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (u mnie Quark)
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
- 4 jajka
- 140g cukru
- 2 łyżki kakao
- 6 mini batoników Bounty (Wszystkie sześć ważą 170g. Można oczywiście użyć Bounty normalnych rozmiarów ;))
- 80g czekolady mlecznej
Do dekoracji:
- trochę wiórków kokosowych
- 100g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
- Sucharki rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć sucharki do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Sucharki wsypać do miski. Dodać cukier, kakao i wiórki kokosowe.
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące wlać do rozkruszonych sucharków. Wymieszać. (Całość nie połączy się całkowicie, będzie ciągle sypka). Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj.najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Sucharki wyłożyć do tortownicy wyklejając spód i boki tortownicy. (Cierpliwości. Spód się kruszy, ale powoli uda się go ułożyć ;)). Wstawić do lodówki.
- Batoniki Bounty pokroić na cienkie plasterki.
- 80g czekolady mlecznej roztopić w kąpieli wodnej.
- Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. Kolejno dodać rozpuszczoną, chłodną czekoladę i kakao. Na końcu wmieszać kawałki batoników. Masę przełożyć do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Czekoladę razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę wyłożyć na górę sernika. Boki posypać wiórkami kokosowymi.
- Sernik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.