Sernik czekoladowy z batonikami Bounty

2 Komentarzy
Sernik czekoladowy z batonikami Bounty

Pyszny sernik z mleczną czekoladą i kawałkami batonika Bounty, na czekoladowo- kokosowym spodzie i z polewą z mlecznej czekolady. Smaczny, mocno kremowy, wyjątkowy sernik o czekoladowo- kokosowej nucie. Dla wielbicieli mlecznej czekolady i kokosu.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 130 g masła
  • 50 g drobnych wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu zmielonego z wiaderka lub Quark, temperatura pokojowa
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 140 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (ok. 40 g)
  • 6 mini batoników typu Bounty (łączna waga ok. 170 g)
  • 100 g czekolady mlecznej

Polewa czekoladowa:

  • 60 g (lub ml) płynnej śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej

Do dekoracji:

  • kawałki batonika Bounty

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód: Herbatniki zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Wymieszać z kakao i wiórkami kokosowymi.
  3. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do suchych składników i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
  4. Ciasteczka wyłożyć do przygotowanej formy i ugnieść na bokach tortownicy do ok. połowy wysokości obręczy i na dnie np. tylną stroną łyżki. (Masa się kruchy, ale powoli dociskając ją do formy, da się nią wykleić formę). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

  1. Przygotować masę serową: Batoniki pokroić w kostkę. Odstawić na bok. Czekoladę mleczną posiekać lub połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Do misy miksera przełożyć twaróg, jajka, cukier, chłodną, ale płynną czekoladę i budyń w proszku. Wymieszać najlepiej trzepaczką (lub chwilę zmiksować na najniższych obrotach), tylko do połączenia się składników (aby zbytnio nie napowietrzyć masy). Na końcu wmieszać szpatułką kawałki batoników.

3

4

5

  1. Masę wylać do tortownicy, wyrównać i kilkakrotnie stuknąć tortownicą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w masie.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku (na półce poniżej środka) ok. 55 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, z naczyniem żaroodpornym (postawionym na dnie piekarnika) wypełnionym do ok. połowy wrzątkiem.
  3. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić delikatnie drzwiczki piekarnika, wsadzając drewnianą łyżkę między drzwiczki, a piekarnik. Tak pozostawić sernik w piekarniku, aż będzie lekko ciepły. Następnie wyciągnąć go na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

  1. Chłodny sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.
  2. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać. Śmietankę mocno podgrzać, prawie do momentu zagotowania. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylać na sernik i równomiernie ją rozprowadzić. Od razu na miękkiej polewie ułożyć kawałki batonika.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16- 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik czekoladowy z batonikami Bounty Sernik czekoladowy z batonikami Bounty Sernik czekoladowy z batonikami Bounty
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!