Ciasto bananowe

Lekkie ciasto o kakaowym spodzie, z dużą ilością bananów i lekkim, mało słodkim, kremem serowym. Całość pokryta polewą czekoladową.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 300 g cukru
- 125 ml oleju
- 125 ml wody
- 3 łyżki kakao
- 200g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 8 bananów
- sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów
- 100 g cukru
- 500 g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
- 6 listków żelatyny (= 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
- 5 łyżek zimnej wody
- 400 g słodkiej śmietanki 30%
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 10- 20 g masła lub margaryny
- 150 g słodkiej śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
- Jajka ubić z cukrem mikserem. Kolejno dodawać stopniowo olej i wodę.
- Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
- Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C , grzałka góra- dół(lub 25 minut w temperaturze 180°C). Pozostawić do ostygnięcia.
- Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Banany skropić sokiem z cytryny.
- Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wodzie.
- Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu.
- Śmietankę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać.
- Masę wyłożyć na banany. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Czekoladę i masło (lub margarynę) roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Ciasto wstawić do lodówki.
Przepis pochodzi ze strony: www.chefkoch.de, autor: kükö, „Affen- Schnitten”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 45 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 10- 15min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
2 godz. |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.