Tort czekoladowy z bananami


Smaczny i w dodatku szybki do przygotowania tort. Składa się z ciasta ucieranego, pysznej, czekoladowej masy pokrywającej kawałki bananów i bitej śmietany. Masa czekoladowa jest oryginalna w smaku, mocno czekoladowa i stabilna.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek oleju np. rzepakowego
- 9 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
- 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
- 500ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Dodatkowo:
- 5 bananów (użyłam 4)
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
- trochę startej czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do miski. Miksować na najwyższych obrotach przez 1,5 minuty.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
- Czekolady posiekać drobno.
- Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
- Przygotować polewy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier, a zamiast wody mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Do gotowej polewy dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż do jej roztopienia. Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
- Śmietanę ubić na sztywno. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.
Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 9 łyżek cukru
- 9 łyżek oleju np. rzepakowego
- 9 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
- 2 opakowania przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss)
- 500ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Dodatkowo:
- 5 bananów (użyłam 4)
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
- trochę startej czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Jajka, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 1,5 minuty/ obr. 4.
- Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułką tartą. (Można również dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Wokół ciasta założyć obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
- Czekolady połamać na kawałki i posiekać chwilę obr. 7.
- Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół lub pokroić na kawałki.
- Polewy przeźroczyste w proszku przełożyć do czystego naczynia miksującego. Dodać cukier i mleko. (Sprawdzić opakowanie. Gdyby polewy zawierały cukier to nie dodawać już cukru. Jeśli chcecie to można również polewę przygotować na wodzie). Miksować ok. 5 minut/ 100°C /obr. 3. Dodać posiekaną czekoladę i włączyć mieszanie w lewo, aż czekolada się roztopi.
- Trochę gorącej masy czekoladowej wylać szybko na ciasto. Ułożyć banany i zalać resztą masy. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
- Naczynie miksujące oczyścić. Założyć motylek. Wlać śmietanę i ubijać na obrotach 3 do uzyskania sztywnej piany. Ściągnąć obręcz do tortu i wyłożyć bitą śmietanę na wierzch zimnego ciasta. (Wyciskałam kleksy z rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie zamkniętej gwiazdki). Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony wunderkessel.de.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.