Strudel jabłkowy z cynamonem i orzechami

Strudel z jabłkami i orzechami, z cynamonową nutą. Dużo nadzienia jabłkowo- orzechowego zwiniętego w cienkie ciasto.
Składniki:
Ciasto:
- 370g mąki pszennej
- 1 jajko
- 40g oleju
- 120g wody lekko ciepłej
- 10g octu (u mnie 5%)
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 750g jabłek
- 150g orzechów włoskich
- 100g cukru
- 45g płatków owsianych
- 30g cukru waniliowego
- 15g soku z cytryny
- 75g słodkiej śmietany 30%
- 75g kwaśnej śmietany
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- ewentualnie 100g rodzynek
Do posmarowania ciasta:
- 80g masła
- 30g mleka
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Masło roztopić.
- Ciasto rozwałkować bardzo, bardzo cienko w prostokąt na ściereczce posypanej mąką. (Im cieniej ciasto rozwałkowane, tym lepiej. Musi być widoczny wzór na ściereczce. Można jeszcze dodatkowo ciasto rozciągnąć rękami. Za grube ciasto nie dopiecze się w środku!).
- Ok. 50g roztopionego masła rozsmarować na cieście.
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
- Orzechy posiekać.
- Jabłka, orzechy, cukier, płatki owsiane, cukier waniliowy, sok z cytryny, śmietany, cynamon i ewentualnie rodzynki wymieszać.
- Nadzienie wyłożyć na cieście pozostawiając po 3 cm od brzegów. Krótsze boki założyć ok. 2 cm do środka (tak, że nadzienie nie ucieknie bokami). Przy pomocy ściereczki zwinąć ciasto w roladę (zwijać dłuższy bok).
- Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostałe masło wymieszać z mlekiem i przed jak i w trakcie pieczenia posmarować roladę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
Uwaga: Ciasto i nadzienie można podzielić na pół i zrobić dwa strudle.
Przepis pochodzi z książki: :Jeden Tag genießen".
![]() |
Czas przygotowania: |
około 45 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 50 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
30 min. |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Ledwo zdążyłam zdjęcia zrobić, a tu córcia już wkroczyła do akcji ;):
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.