Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe, szybkie i łatwe do przygotowania. Jest soczyste i dość zwarte. W smaku bardzo migdałowe. W szybkiej wersji bez dekoracji, ale jeśli macie ochotę i czas polecam przygotować "Marcepanowe marchewki". Dodadzą ciastu uroku.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 450g marchewki (ok. 4- 5 średniej wielkości marchewki)
- 9- 11 łyżek soku z cytryny (sok z ok. 2 cytryn)
- 250g masła lub margaryny
- 300g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 8 jajek
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g zmielonych migdałów
- 100g siekanych migdałów bez skórki
- 250g cukru pudru
- marcepanowe marchewki (przepis tutaj)
Sposób przygotowania:
- Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobno na tarce. Polać 3 łyżkami soku z cytryny. Odstawić na bok.
- Masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli utrzeć mikserem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodać po jednym jajku.
- Mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały wymieszać w osobnej misce. Dodać do masy jajecznej, miksując na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników. Następnie wmieszać marchewkę i posiekane migdały.
- Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
- Cukier puder wymieszać z 6- 8 łyżkami soku z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Pozostawić do zastygnięcia. Udekorować marcepanowymi marchewkami.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: Rezepte pur, „Rüeblikuchen vom Blech”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.