Białkowiec
Ocena użytkowników: 5 / 5







Białkowiec to super ciasto na wykorzystanie białek. Potrzebne jest ok. 7- 8 sztuk. Ciasto jest ekspresowe. Na jego przygotowanie potrzebne jest dosłownie 10 minut.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki suchego maku
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 125g masła ( lub margaryny)
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka białek (ok. 7- 8 sztuk, w zależności od wielkości jajek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: parę kropelek aromatu migdałowego (pasuje do maku) lub rumowego (pasuje do kokosu)
- lukier lub czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Masło (lub margarynę) roztopić i ostudzić.
- Mąkę, mak, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać roztopione masło i aromat. Wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta.
- Gotowe ciasto wyłożyć do formy keksowej (u mnie o długości 30cm, ale może być krótsza) wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej bułka tartą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polukrować lub polać roztopioną czekoladą lub polewą.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pyszne ciasto :) użyłam mielonego maku i wyszło super. Proponuję dodać mniej cukru bo wyszło bardzo słodkie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można zamiast masła dać olej? Jeśli tak to ile? Dziękujè.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Miałam tylko 4 białka więc wszystkie składniki podzieliłam na pół i zrobiłam z samym kokosem. Piekłam 30 minut. Ciasto pyszne przypomina ciasteczka kokosanki. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mega szybkie i smaczne ciasto! Polecam ;) Od siebie proponuje dodać jabłuszko! Mniam!!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, chciałabym upiec tę babkę na święta, jednak z całych jajek. Czy da się? Ewentualnie jakąś inną, ale tak prostą do zrobienia (przede wszystkim, żeby nie trzeba było ucierać masła, tylko je rozpuścić). Pozdrawiam serdecznie ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Podobna babka z całymi jajkami jest tutaj : https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/372-babka-makowo-kokosowa
Bardzo prosta do przygotowania ;)- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, widziałam ten przepis. Jednak w nim ubijam masło z cukrem, czego chciałam uniknąć. Zależało mi na roztopionym maśle. W każdym razie dziękuję i pozdrawiam ;)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Upiekłam, wyszło pyszne takie w sam raz do herbatki :) jednak od razu zmniejszyłam ilość cukru - dałam pół szklanki - wyszło super. Nie za słodkie. Polecam :)
- {"set":null,"list":{"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto przepyszne!Dziękuje :-)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przez ile ciasto może stać? lodówka czy poza nią? Planuje zrobić na święta i nie wiem czy mogę dzień przed czy koniecznie tylko w dniu gdy zjemy
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kasiu możesz zrobić spokojnie 1- 2 dni przed. Zawiń w ściereczkę, włóż do worka i pozostaw na blacie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam :) Zostało mi z pewnego deseru sporo białek i ten przepis był bardzo pomocny. Mak i kokos (nie miałam w domu) zastąpiłam sezamem, orzechami zmielonymi i posiekaną czekoladą, a i tak wyszedł smaczny :) Dziekuję za inspirację :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie przepadam za kokosem,czy jesli go pomine wplynie to na smak ciasta? Pozdrawiam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kasiu zamiast kokosu dodaj również mak, czyli łącznie powinnaś użyć 1 szklankę suchego maku.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i konsumuje na ciepło :-) PYCHA! ale dałam mniej cukru (150ml) bo nie lubie zbyt słodkich ciast. Polecam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A proszę mi doradzić czy mak mielony nadaje się do tej babki?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciasto bardzo dobre. Zostało mi 8 białek z szarlotki, więc przepis się bardzo przydał. Ja dałem mak mielony i ciasto wyszło dobre. Polecam
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Chciałabym upiec jutro to ciacho. Czym można zastąpić mak i kokos?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Aneto powiedziałabym, że możesz wziąć szklankę maku lub szklankę kokosu, ale żeby te dwa składniki jednocześnie zastąpić to trudno doradzić. Może spróbuj z płatkami migdałowymi?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszedł przepyszny! Do tego tani, strasznie łatwy i szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ciasto pyszne - nawet po dwóch dniach wilgotne i bardzo smaczne :)))
joanno - czy to ciasto można wykorzystać w innym przepisie - np. do tortu?
pozdrawiam- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, oczywiście.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.właśnie kończę piec ciasto z tego przepisu ładnie pachnie myślę że będzie wszystkim smakowało.Dziekuje!!
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się