Seromakowiec z orzechową nutą (low carb, keto)

Seromakowiec w wersji niskowęglowodanowej to pyszne połączenie warstw serowej, makowej i orzechowej. Ciasto jest wilgotne, pełne różnorodnych smaków, naprawdę pyszne. Przy takim deserze zapomnicie, że jesteście na diecie.

Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 234 kcal, B: 12,3g, T: 18,3g, W: 7,2g (węglowodany netto: 3,9g)

Składniki na formę o wymiarach ok. 24x 24 cm:

Warstwa makowa:

  • 200 g suchego maku (może być zmielony)
  • 70 g erytrytolu, zmielonego na puder
  • 1 łyżka mąki kokosowej, częściowo odtłuszczonej (ewentualnie skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
  • 40 g orzechów np. włoskich
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka (u mnie Quark 20% tłuszczu), temperatura pokojowa
  • 70 g masła, temperatura pokojowa
  • 90 g erytrytolu, zmielonego na puder
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • sok z ½ cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki kokosowej, częściowo odtłuszczonej (ewentualnie płaska łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)

Warstwa orzechowa:

  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g zmielonych migdałów ze skórką
  • 30 g erytrytolu, zmielonego na puder

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy kwadratowej o wymiarach ok. 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować warstwę makową: Mak zalać wrzątkiem (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  3. Orzechy posiekać drobno.
  4. W misce wymieszać zmielony mak, posiekane orzechy i mąkę kokosową.
  5. Oddzielić białka od żółtek.
  6. Żółtka utrzeć z erytrytolem (zmielonym na puder) przez kilka minut, na jasną masę. Wmieszać szpatułką mak. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
  7. Masę makową wyłożyć do formy.
  8. Przygotować masę serową: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, miękkie masło i erytrytol w pudrze utrzeć przez kilka minut na jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo twaróg, a następnie sok z ½ cytryny i mąkę kokosową. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  9. Masę serową wyłożyć ostrożnie na masę makową.
  10. Przygotować warstwę orzechową: Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z erytrytolem w pudrze na jasną masę. Następnie dodać zmielone orzechy i wymieszać szpatułką. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do masy orzechowej.
  11. Masę orzechową rozłożyć równomiernie na masie serowej.
  12. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170- 175°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

2

  1. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Seromakowiec z orzechową nutą (low carb, keto) Seromakowiec z orzechową nutą (low carb, keto) Seromakowiec z orzechową nutą (low carb, keto)