Tarta z budyniem i truskawkami

Lekka, delikatna tarta z truskawkami, kremem budyniowo- serowym i bitą śmietaną na kruchym, chrupiącym cieście.
Składniki:
- 100g masła
- 50g + 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 150g mąki pszennej
- 500ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 350- 400g truskawek
- 100g czekolady gorzkiej
- 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 250g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 100g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- fasola do obciążenia ciasta
- folia spożywcza
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Masło pokroić na kawałki. Dodać 50g cukru, żółtko i mąkę. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem i 3 łyżkami cukru wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń i gotować, ciągle mieszając, na małym ogniu przez 1 minutę. Budyń przelać do miski, przykryć z góry folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
- Formę na tartę o średnicy 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Kruche ciasto wykleić w formie. Nałożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 30 minut w temperaturze 200°C.
- Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
- Tartę po upieczeniu pozostawić na 15 minut w formie. Po tym czasie wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i posmarować spód tarty.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Zimny budyń utrzeć mikserem. Dalej ucierając dodać cukier waniliowy i ser.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki budyniu z serem i wymieszać, a następnie dodać do reszty budyniu.
- Odłożyć parę połówek truskawek do dekoracji. Resztę rozłożyć na cieście. Zalać masą budyniową. Ciasto wstawić na ok. 4 godziny do lodówki.
- Po tym czasie ubić śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Przełożyć do szprycy i udekorować tartę śmietaną i truskawkami.
Uwaga: Ciasto ostrożnie wyciągnąć z formy. Jest bardzo kruche. Można również pozostawić w formie i dopiero gotowe ciasto kroić i wyciągać po kawałku.
Przepis pochodzi ze strony: www.lecker.de, „Erdbeer-Pudding-Tarte”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 20- 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 2 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): |
1050kJ/ 250kcal, Białko: 7g, Tłuszcz: 16g, Węglowodany: 26g |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.