Piankowy sernik na zimno (keto, low carb)


Lekki, delikatny, piankowy sernik bez pieczenia, bez cukru i glutenu. Pyszna, serowa chmurka z ubitej na piankę galaretki, twarogu i bitej śmietany. Super orzeźwiający deser niskowęglowodanowy i ketogeniczny.
Pierwsze trzy zdjęcia to sernik z galaretką malinową i musem truskawkowym, przygotowany w tortownicy o śr. 20 cm. Sernik jest wysoki na 5 cm. Natomiast dwa ostatnie zdjęcia to sernik z galaretką cytrynową i musem malinowym w tortownicy 23 cm.
Składniki na tortownicę 20- 23 cm:
Pianka serowa:
- 1 galaretka bez cukru
- 70 g erytrytolu
- 200 ml wody
- 250 g twarogu z wiaderka lub Quark 20%, schłodzonego
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
Warstwa owocowa:
- 150 g malin lub truskawek, świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku (3g) + 1 łyżka zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy ok. 20- 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko w 200 ml wody i dodając 70 g erytrytolu. Ostudzić. (Najszybciej będzie, wkładając garnek z galaretkę do zimnej wody).
- Chłodną galaretkę przelać do wysokiej miski (płynna galaretka będzie chlapać) i ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na najwyższych obrotach przez ok. 15 minut. Ubita galaretka będzie piankowa, stabilna i przypominać pianę bezową.
- Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać twaróg porcjami. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. (Pianka trochę opadnie).
- Osobno ubić śmietankę na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki.
- Przygotować warstwę owocową: Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut.
- Mrożone maliny (lub truskawki) przełożyć do garnka i zasypać łyżką erytrytolu. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż erytrytol się rozpuści, maliny (lub truskawki) zmiękną i będą gorące. Garnek ściągnąć z pieca i owoce zblendować. Gorący mus wlewać do napęczniałej żelatyny, mieszając łyżką. Mieszać dokładnie, aby żelatyna się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia. (W przypadku malin/ truskawek świeżych: Należy zmiksować je blenderem z erytrytolem. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące. Do rozpuszczonej żelatyny wlewać mus, mieszając łyżką).
- Chłodny mus rozłożyć delikatnie łyżką na serniku. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny do stężenia.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.