Cytrynowy poduszkowiec

Ucierane ciasto cytrynowe w zatopioną w nim masą serową, ułożoną w kratkę tak, że po upieczeniu ciasto wygląda spektakularnie, jakby miało małe, kwadratowe poduszeczki. Ciasto jest puszyste, wilgotne, o aromacie cytrynowym, a dodatek masy serowej wzbogaca je smakowo.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto ucierane:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g oleju rzepakowego (ok. 220 ml, ale najlepiej zważyć)
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 100 ml mleka, temperatura pokojowa

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować masę serową: Cukier puder i skrobię przesiać. Do miski przełożyć twaróg, jajko, cukier puder i skrobię. Wymieszać trzepaczką na gładką masę.

2

  1. Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. (Najlepiej dodatkowo przesiać). Całe jajka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach miksera ok. 5 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokim obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej, potem mleko. Następnie zmniejszyć obroty na najniższe (lub szpatułką) i wmieszać krótko mąkę i skórkę z cytryny, tylko do połączenia się składników.
  2. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  3. Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub okrągłą (lub przełożyć do grubego woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc dziurkę o średnicy ok. 1,5 cm). Masę serową wyciskać na ciasto, tworząc kratkę. (Jeśli pozostanie masy serowej, to ponownie wycisnąć ją na istniejących już paskach).

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.foodundco.de

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Cytrynowy poduszkowiec Cytrynowy poduszkowiec Cytrynowy poduszkowiecCytrynowy poduszkowiec

Powiązane przepisy