Cytrynowy poduszkowiec


Ucierane ciasto cytrynowe w zatopioną w nim masą serową, ułożoną w kratkę tak, że po upieczeniu ciasto wygląda spektakularnie, jakby miało małe, kwadratowe poduszeczki. Ciasto jest puszyste, wilgotne, o aromacie cytrynowym, a dodatek masy serowej wzbogaca je smakowo.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto ucierane:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g oleju rzepakowego (ok. 220 ml, ale najlepiej zważyć)
- 350 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka starta z 1 cytryny
- 100 ml mleka, temperatura pokojowa
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 40 g cukru pudru
Do posypania:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Przygotować masę serową: Cukier puder i skrobię przesiać. Do miski przełożyć twaróg, jajko, cukier puder i skrobię. Wymieszać trzepaczką na gładką masę.
- Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. (Najlepiej dodatkowo przesiać). Całe jajka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach miksera ok. 5 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokim obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej, potem mleko. Następnie zmniejszyć obroty na najniższe (lub szpatułką) i wmieszać krótko mąkę i skórkę z cytryny, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub okrągłą (lub przełożyć do grubego woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc dziurkę o średnicy ok. 1,5 cm). Masę serową wyciskać na ciasto, tworząc kratkę. (Jeśli pozostanie masy serowej, to ponownie wycisnąć ją na istniejących już paskach).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: www.foodundco.de
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.