Kremówka / Napoleonka bez pieczenia


Szybka kremówka, czyli pyszna, kremowa masa budyniowa na krakersach lub herbatnikach. Myślę, że można też użyć gotowego ciasta francuskiego. Proste ciasto bez pieczenia, a jednocześnie bardzo smaczne.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka, najlepiej o temperaturze pokojowej
- 200 g masła, najlepiej o temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 żółtka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37- 40g)
- 80 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- ok. 230 g krakersów*
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę krakersów, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Odstawić na bok.
- Przygotować masę budyniową: Do garnka wlać 750 ml mleka. Dodać całe masło, cukier i cukier waniliowy. Doprowadzić do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, aby cukier i masło się rozpuściło. W międzyczasie do miski przełożyć żółtka, resztę (czyli 250 ml) mleka, budynie w proszku i mąkę pszenną. Zmiksować blenderem na gładką masę.
- Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować 1 minutę ciągle mieszając. Powstanie gęsty budyń. (Należy ciągle mieszać, aby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki).
- Gotową masę ściągnąć z pieca i od razu wyłożyć do formy na krakersy. Szybko przykryć krakersami, lekko je dociskając do masy. (Masa budyniowa szybko gęstnieje).
- Pozostawić do ostygnięcia (aż forma będzie chłodna). Następnie ciasto wstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki. (Na górę ciasta można położyć deseczkę, bo niektóre krakersy mogą się trochę wygiąć do góry, ale nie jest to konieczne).
- Gotowe ciasto oprószyć grubo cukrem pudrem. (Można przechowywać w lodówce przez co najmniej 3 dni. Po kilku godzinach schłodzenia w lodówce krakersy/ herbatniki zmiękną i można je kroić. Jednak przy wyciąganiu kawałków, dolne krakersy się rozpadają i trzeba kawałki ciasta podważać szerokim nożem i ostrożnie przenosić je na talerz).
Uwaga:
* Można zastąpić herbatnikami. Herbatniki są cięższe niż krakersy. Herbatników potrzeba ok. 300- 400g.
Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: Ania gotuje.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.