Ciasto Balladyna bez pieczenia


Przekładane ciasto na herbatnikach, bez pieczenia. To wielosmakowe ciasto z malinami, galaretką malinową, kajmakiem i lekką masą serową. Lekkie, kremowe, nie przesłodzone i mimo wielu warstw nieskomplikowane w przygotowaniu.
To samo ciasto w wersji na biszkopcie znajdziesz tutaj: "Ciasto Balladyna".
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub Quark (20%)
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (ok. 8 g)
- 4 łyżki zimnej wody
- 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- ok. 400 g malin, świeżych lub mrożonych
- 700 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (ok. 400g)
- ok. 400 g herbatników kakaowych
- ok. 400 g herbatników maślanych (jasnych) lub ciastek korzennych Spekulatius*
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej to przechodzimy od razu do punktu 2).
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników kakaowych, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno. Odstawić na bok.
- Przygotować masę serową: Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 4 łyżki zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
- W międzyczasie do miski przełożyć ser, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką (lub chwilę zmiksować) na gładką masę.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z resztą masy serowej.
- Osobno ubić śmietankę na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej.
- Połowę masy serowej wyłożyć na herbatniki. Rozłożyć jasne herbatniki (lub ciastka korzenne). Masę krówkową dobrze wymieszać, aby zrobiła się miękka, łatwiejsza do rozsmarowania. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową i przykryć kolejną warstwą jasnych herbatników (lub ciastek korzennych). Wyłożyć resztę masy serowej i przykryć kakaowymi herbatnikami. Ciasto wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować galaretkę: Przygotować dwie galaretki według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 700 ml wrzątku. Jeśli maliny są mrożone, można dodać je do ciepłej galaretki, dzięki temu szybko się schłodzi. Wstawić do lodówki (zaglądając często), a gdy będzie lekko tężejąca, wylać ją na ciasto. (Jeśli maliny są świeże to rozłożyć je na cieście i zalać tężejącą galaretką).
- Ciasto wstawić na noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły.
Uwaga:
* U mnie jedna warstwa herbatników maślanym, a druga z ciastek korzennych.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.