Torta della nocciola

Bardzo czekoladowe ciasto orzechowe bez dodatku mąki. Ciasto jest mocno czekoladowe, ale nie ze względu na dodatek czekolady, a jedynie sporej ilości kakao. Ciasto jest bardzo smaczne, bezglutenowe, mocno orzechowe, soczyste, mało słodkie (powiedziałabym, że lekko wytrawne w smaku). Do tego nieskomplikowane i szybkie do przygotowania.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto:

  • 300 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 75 g kakao
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Do posypania:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać zmielone orzechy z kakao.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Masło roztopić. Odstawić na bok.
  5. Żółtka utrzeć z 125 g cukru mikserem na najwyższych obrotach na jasną masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko ciepłe lub ostudzone do temperatury pokojowej masło.
  6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo resztę cukru. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i sztywna).
  7. Do masy żółtkowej dodać orzechy z kakao i wymieszać szpatułką. (Masa będzie gęsta). Następnie dodawać porcjami masę bezową, mieszając szpatułką. (Na początku ciasto będzie gęste, ale po dodaniu całej bezy będzie luźniejsze).
  8. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  10. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "1000 Backideen, das Backbuch fürs Leben", NGV.

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Torta della nocciola Torta della nocciola Torta della nocciola