Tęczowa chałka

Klasyczna chałka drożdżowa o pięknych kolorach, dzięki dodatkowi barwników spożywczych do ciasta.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 20g świeżych drożdży
- 80g cukru
- 250ml mleka
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko
- 2 barwniki spożywcze np. czerwony i zielony
- szczypta soli
- 1-2 łyżki stopionego masła
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, cukier, sól, olej i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
- Ciasto podzielić na 3 równe części. Do dwóch części dodać barwniki. Zagnieść ciasta, aż barwnik dobrze połączy się z ciastem.
- Uformować 3 równe wałki i zapleść z nich warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.
- Chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- Piec nagrzanym piekarniku ok. 35- 45 minut w temperaturze 180°C.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu ze strony: www.gotujmy.pl
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 35-45 min. |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.