Mazurek z masłem orzechowym bez pieczenia

Mazurek w zdrowszej wersji: bez cukru rafinowanego, może być wegański i bez glutenu. Jest smaczny, o smaku masła orzechowego i czekolady. Dodatkowo jest bez pieczenia. Spód można podpiec, jeśli chcecie, aby był twardszy (ok. 15 minut w temperaturze 180°C grzałka góra-dół), ale nie jest to konieczne. Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Jak postoi w temperaturze pokojowej to mięknie. Dlatego lepiej nie trzymać go długo na świątecznym stole.

Składniki:

Spód:

  • 100 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 40 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych*
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 40 g oleju kokosowego
  • ok. 100 ml mleka (może być krowie lub roślinne)

Nadzienie:

  • 120 g gładkiego masła orzechowego bez cukru (100% orzechów w składzie)
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka gładkiego masła orzechowego bez cukru

Dekoracja (opcjonalnie):

  • kolorowe jajka czekoladowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować spód: Płatki owsiane zmiksować na mąkę. (*Jeśli używacie wiórków kokosowych, należy zmiksować je razem z płatkami na mąkę). Przesypać do miski. Dodać mąkę kokosową.
  2. Olej kokosowy roztopić i dodać do miski z mąką. Dodać syrop klonowy. Mleko wlewać stopniowo, mieszając łyżką, do uzyskania plastycznej masy. (W przypadku mąki kokosowej dodaję 100ml mleka, a w przypadku zmielonych wiórków kokosowych ok. 80 ml. Moja mąka kokosowa była częściowo odtłuszczona. Mleko należy dodawać stopniowo, gdyż mąki kokosowe są różne i możliwe, że ilość potrzebnego mleka może być inna. Po połączeniu składników należy chwilę odczekać, ponieważ masa zgęstnieje).
  3. Masę rozłożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia i uformować spód mazurka w kształt jajka, robiąc wyższy brzegi (u mnie o wymiarach ok. 20x 27cm). Wstawić do lodówki.
  4. Przygotować nadzienie: Olej kokosowy przełożyć do rondelka, dodać syrop klonowy i masło orzechowe. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa będzie gładka. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby masa zastygła.
  5. Przygotować polewę: Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. W międzyczasie osobno podgrzać 1 łyżkę masła orzechowego, aby było gładkie i płynne. Od razu ciepłą czekoladę wylać na zastygniętą masę orzechową i szybko rozprowadzić ją tylną stroną łyżki. Masło orzechowe przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskać masło orzechowe na polewę robiąc paski. Od razu wykałaczką zrobić prostopadłe paski przeciągając raz w jedną, raz w drugą stronę. (Całość musi przebiegać dość sprawnie, aby czekolada nie zdążyła zastygnąć). Można ozdobić jajkami czekoladowymi (całymi lub pokruszonymi).
  6. Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mazurek z masłem orzechowym bez pieczenia Mazurek z masłem orzechowym bez pieczenia Mazurek z masłem orzechowym bez pieczenia