Zdrowe ciasto czekoladowe (wegańskie, bez cukru i glutenu)

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto tylko z trzech składników: bananów, masła orzechowego i kakao. Ciasto ma kremową, mazistą konsystencję, jest wystarczająco słodkie od samych bananów i bardzo smaczne. Do tego jest ekspresowe w przygotowaniu.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto:

  • 6 mocno dojrzałych bananów
  • 200 g masła orzechowego bez dodatku cukru (100% orzechów, gładkie lub z kawałkami orzechów)
  • 50 g kakao

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady gorzkiej np. bez dodatku cukru lub o wysokiej zawartości kakao (u mnie 85% kakao), opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o wymiarach dna formy ok. 21x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Banany obrać, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę.
  3. Dodać masło orzechowe i kakao. Zmiksować ponownie blenderem. Na końcu można wmieszać szpatułką posiekaną na kawałki czekoladę.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Najlepiej jest je jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Zdrowe ciasto czekoladowe (wegańskie, bez cukru i glutenu) Zdrowe ciasto czekoladowe (wegańskie, bez cukru i glutenu)