Jabłecznik z migdałową kruszonką


Lekkie, proste do przygotowania i wilgotne ciasto z jabłkami wzbogacone o migdałową kruszonkę. Ciasto jest dość niskie, sprężyste, lekkie, soczyste i słodkie. Do tego łatwe, a zarazem w miarę szybkie do przygotowania.
Składniki na ok. 18 porcji, forma prostokątna ok. 35x 24cm:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka starta z jednej cytryny
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 150 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 200 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
Nadzienie:
- ok. 700 g jabłek
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
Kruszonka migdałowa:
- 60 g masła
- 80 g cukru
- 100 g migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na grube plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka). Plastry jabłek przełożyć do miski i skropić sokiem z połowy cytryny. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto: W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i startą skórkę z cytryny.
- Teraz można rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
- Całe jajka i cukier przełożyć do misy miksera. Ubijać ok. 7 minut na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem śmietankę. (Puszysta masa jajeczna opadnie).
- Dodać mieszankę mączną z miski i wymieszać najlepiej ręcznie trzepaczką kuchenną (lub ewentualnie zmiksować na najniższych obrotach robotem kuchennym), tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest mało).
- Na cieście ułożyć plasterki jabłek.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ok. 5 minut przed końcem pieczenia przygotować kruszonkę migdałową: Masło roztopić w rondelku. Następnie dodać cukier i płatki migdałowe i wymieszać.
- Formę z ciastem wysunąć z piekarnika. (Ciasto powinno być lekko zarumienione po bokach). Migdały wyłożyć łyżką równomiernie i dość sprawnie na cieście, pozostawiając mały odstęp od brzegów formy. (Inaczej kruszonka przyklei się do boku formy).
- Piec dalej ok. 17 minut, do zrumienienia się kruszonki. (Dodatkowo sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest upieczone w środku).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!