Tort Oreo


Czekoladowy tort z kremem Oreo. Mocno czekoladowe blaty przełożone są żelką jagodową oraz lekkim kremem na bazie mascarpone i śmietanki z pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Tort jest mocno czekoladowy, stabilny i łatwo podzielny. Dla orzeźwienia i wzbogacenia smaku tortu dodałam żelkę jagodową.
Składniki na tort o śr. 26 cm i wysokości ok. 10 cm (bez dekoracji):
Ciasto czekoladowe:
- 250 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 180 ml mleka
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 250 g cukru
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 180 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
- 330 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Żelka jagodowa na dwie tortownice* o śr. 20 cm: (Składniki podane są od razu na dwie żelki. Wysokość żelki ok. 5mm.)
- 500 g jagód lub borówki amerykańskiej, świeżych lub mrożonych
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku (10 g)
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60 g cukru
Krem Oreo:
- 300 g ciasteczek typu Oreo
- 500 g mascarpone, schłodzonego
- 800 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
Poncz:
- ok. 50 ml zaparzonej, czarnej herbaty
Drip z czekolady gorzkiej:
- 50 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 50 g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- ok. 100 g ciasteczek Oreo do dekoracji boków i góry tortu
Sposób przygotowania:
- Przygotować żelki jagodowe: Dwie tortownice* o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą, wykładając dno i boki formy. (Sposób przygotowania żelki ze zdjęciami znajduje się tutaj: "Żelka jagodowa").
- W jednym garnku namoczyć żelatynę w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Zamrożone jagody przełożyć do drugiego garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści i jagody zmiękną. Garnek ściągnąć z pieca, jagody zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek. (Świeże jagody i cukier przełożyć do miski, zmiksować i przetrzeć przez sitko). Do puree jagodowego dodać sok z cytryny i mocno podgrzać. Wlać do napęczniałej żelatyny i wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
- Chłodne puree wlać po pół do przygotowanych tortownic i wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny do stężenia.
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę posiekać. Mleko doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok do ostygnięcia.
- W miseczce wymieszać trzepaczką mąkę z sodą i kakao. (Gdyby były grudki przesiać).
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku, każde miksując co najmniej ½ minuty. Następnie, dalej miksując, dodać jogurt i roztopioną, chłodną czekoladę.
- Wmieszać szpatułką mieszankę mączną, mieszając tylko do połączenia się składników.
- Następnie wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka, dodając je w 2- 3 porcjach, stopniowo rozrzedzając ciasto.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 65 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej na ok. pół godziny do lekkiego ostygnięcia. Następnie oddzielić nożem od formy i przełożyć do góry dnem na wyłożoną papierem do pieczenia kratkę kuchenną. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne ciasto przekroić dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
- Przygotować poncz: Zaparzyć czarną herbatę i ostudzić.
- Gdy żelki będą stężałe i ciasto chłodne, przygotować krem Oreo: Całe ciasteczka (razem z kremem w środku) zmielić lub przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuć wałkiem na drobno.
- Zimny serek mascarpone i zimną śmietankę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło).
- Odłożyć do innej miski ok. 5 kopiatych łyżek kremu mascarpone i wymieszać z łyżką cukru pudru. (Ten krem będzie potrzebny do dekoracji). Do pozostałego kremu dodać zmielone ciasteczka Oreo i wymieszać robotem na najmniejszych obrotach lub wymieszać delikatnie szpatułką.
- Na paterze ułożyć jeden blat ciasta czekoladowego, nasączyć go połową ponczu i wyłożyć trochę kremu Oreo, aby przykryć blat. Żelkę jagodową wyciągnąć z formy i ułożyć odwróconą (folią do góry) na środku tortu. Ściągnąć folię. Przykryć kremem.
- Ułożyć drugi blat, nasączyć resztą ponczu, wyłożyć trochę kremu Oreo, aby przykryć blat. Na środku kremu ułożyć drugą żelkę jagodową i przykryć ją kremem. Przykryć trzecim blatem. (Trzeci blat to górny blat i ma przypieczoną górę, więc go nie nasączyłam).
- Cały tort obłożyć resztą kremu Oreo.
- Kilka ciasteczek Oreo rozdzielić i wyciągnąć nożykiem krem. (Ten krem ze środka ciasteczek nie będzie potrzebny). Same ciasteczka pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć je na dole boku tortu, lekko dociskając.
- Tort wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować drip.
- Przygotować drip z gorzkiej czekolady: Czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Śmietanę mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Czekoladę zalać śmietaną. Chwilę poczekać, aby trochę zmiękła i wymieszać łyżką, aż się rozpuści. (Gdyby polewa była za gęsta, dodać jeszcze trochę śmietanki).
- Polewę przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia, odciąć róg i wyciskać ją na brzegu tortu, aby spływała po bokach. (Polewy trochę pozostanie).
- Odłożony krem z mascarpone przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Kremem ozdobić górę tortu i udekorować połówkami Oreo.
- Tort wstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki.
Uwaga:
* Jeśli macie jedną tortownicę o średnicy 20cm, to proszę najpierw przygotować jedną żelkę, a gdy stężeje, wyciągnąć ją z formy i przygotować drugą żelkę.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20- 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.