Tort śmietankowy z morelami

Tort na ucieranym cieście z kawałkami czekolady i zatopionymi w cieście morelami. Ciasto pokryte jest lekkim kremem serowo- śmietanowym i ozdobione polewą czekoladową.
Składniki:
- 1 puszka moreli (ok. 425ml)
- 125g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej
- 155g miękkiego masła lub margaryny
- 125g cukru + 2 łyżki
- 3 jajka
- 200g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6-7 łyżek mleka
- 3 listki żelatyny ( = 2 1/4 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
- 500g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Morele odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
- 75g czekolady gorzkiej drobno pokroić.
- 125g masła (lub margaryny) i 125g cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z 3 łyżkami mleka dodawać do ciasta.
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej połowy ciasta dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Kolejno ułożyć na cieście połówki moreli.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
- Ser, cukier waniliowy, 3 łyżki soku z moreli i 2 łyżki cukru utrzeć mikserem.
- Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Dobrze wymieszać. Pozostawić na 5- 10 minut w chłodnym miejscu.
- Śmietanę ubić. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godzin.
- 50g czekolady gorzkiej, 50g mlecznej, 30g masła i 3-4 łyżki mleka roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na tort. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Sonderheft. Backen”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 40 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30- 35 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): |
310 kcal/ 1280kJ Białko: 8g, Tłuszcz: 17g, Węglowodany: 30g |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.