tort śmietankowy z morelami

Tort na ucieranym cieście z kawałkami czekolady i zatopionymi w cieście morelami. Ciasto pokryte jest lekkim kremem serowo- śmietanowym i ozdobione polewą czekoladową.

Składniki:

  • 1 puszka moreli (ok. 425ml)
  • 125g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 155g miękkiego masła lub margaryny
  • 125g cukru + 2 łyżki
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 łyżek mleka
  • 3 listki żelatyny ( = 2 1/4 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 500g twarożku śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Morele odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać).
  2. 75g czekolady gorzkiej drobno pokroić.
  3. 125g masła (lub margaryny) i 125g cukru utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z 3 łyżkami mleka dodawać do ciasta.
  4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy. Do drugiej połowy ciasta dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Kolejno ułożyć na cieście połówki moreli.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
  7. Ser, cukier waniliowy, 3 łyżki soku z moreli i 2 łyżki cukru utrzeć mikserem.
  8. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Dobrze wymieszać. Pozostawić na 5- 10 minut w chłodnym miejscu.
  9. Śmietanę ubić. Dodać do kremu i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 3 godzin.
  10. 50g czekolady gorzkiej, 50g mlecznej, 30g masła i 3-4 łyżki mleka roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na tort. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Tina. Sonderheft. Backen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30- 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni
kcal Wartości odżywcze (porcja):

310 kcal/ 1280kJ

Białko: 8g, Tłuszcz: 17g, Węglowodany: 30g

tort śmietankowy z morelami

tort śmietankowy z morelami