Chlebek wielkanocny (Osterfladen)


Osterfladen to drożdżowy chlebek wielkanocny. To chałka o okrągłym kształcie, nacięta z góry w kratkę, posmarowana lukrem i posypana płatkami migdałowymi. W Niemczech jest to popularny wypiek wielkanocny, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym śniadaniu.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250ml mleka
- 80g masła
- 42g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 70g cukru
- szczypta soli
- 2 kropelki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 80g rodzynek
- 50g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 50g migdałów w płatkach
- 100g cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Masło roztopić i ostudzić.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko, masło, resztę cukru, sól, aromat i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Dodać rodzynki i migdały. Jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
- Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
- Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
- Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Przygotować lukier. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i rozetrzeć na gładką masę. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.
Wariant Thermomix
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250g mleka
- 80g miękkiego masła
- 42g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej
- 70g cukru
- szczypta soli
- 2 kropelki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 80g rodzynek
- 50g migdałów w słupkach, posiekanych bez skórki lub całych bez skórki
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 50g migdałów w płatkach
- 100g cukru
Sposób przygotowania:
- Całe migdały włożyć do naczynia miksującego i posiekać na mniejsze kawałki 6s./ obr.5. Odstawić na bok. (Jeśli używamy w słupkach lub siekane to nic z nimi na razie nie robimy).
- Mleko, masło w kawałkach, drożdże i cukier wymieszać 4 minuty/50°C/obr.1.
- Dodać mąkę, sól, aromat i jajko i zagnieść ciasto 3 minuty/pozycja INTERWAŁ. Po 2,5 minutach dodać rodzynki i posiekane migdały (lub migdały w słupkach). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu z ciasta uformować kulę.
- Kulę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na górze ciasta zrobić nożem kratkę.
- Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Przygotować lukier. Cukier wsypać do naczynia miksującego i zrobić cukier puder 20s./ obr.10. Do cukru pudru dodać trochę gorącej wody i zmiksować, aż powstanie jednolity lukier. Ciepłe ciasto polukrować i posypać płatkami migdałów.
Źródło: Przepis na podstawie przepisu ze strony: rezeptwelt.de.
![]() |
Kuchnia: |
Niemiecka |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.