Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym


Pyszna, drożdżowa babka pachnąca cynamonem. Obtoczona jest w słodkiej, chrupiącej posypce cukrowej.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 łyżeczki cynamonu
- 50 g masła
- 100 g brązowego cukru
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- brązowy cukier do posypania formy
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Przygotować formę: Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i posypać brązowym cukrem. Odstawić na bok.
- Przygotować nadzienie: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach ok. 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.
- Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Przełożyć do formy i skleić końce. (Ciasto powinno wypełnić ok. połowę formy). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (u mnie ok. 40 minut), aż ciasto wypełni prawie całą formę.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.