Tort z solonym karmelem

Tort na czekoladowym biszkopcie przełożony solonym karmelem, kremem mascarpone z solonym karmelem oraz idealnie pasującym do karmelu kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Tort jest pyszny, lekki, a solony karmel jest po prostu wciągający.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła

Solony karmel:

  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 120 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1 płaska łyżeczka soli (lub trochę mniej, do smaku)

Pocz:

  • 250 ml zaparzonej, czarnej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru

Krem z serka mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 łyżki solonego karmelu (przygotowanego według przepisu poniżej)

Dodatkowo:

  • ok. 3 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować solony karmel: Cukier wsypać do dużej patelni z grubym i szerokim dnem i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Na średniej mocy palnika skarmelizować cukier na złoty kolor. (Nie mieszamy cukru. Gdy zacznie się roztapiać należy potrząsać patelnią, aby cukier równomiernie się skarmelizował. Należy uważać, aby karmel nie miał za ciemnej barwy, bo będzie gorzki).
  2. Gdy cukier się skarmelizuje dodać masło i szybko wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, ściągnąć patelnię z pieca i mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos. Na końcu wmieszać sól.
  3. Sos przelać do miseczki i pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce, aby trochę zgęstniał. (Przed użyciem ocieplić do temperatury pokojowej, aby zrobił się rzadszy i dało się go rozsmarować na torcie).
  4. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  5. Przygotować biszkopt czekoladowy: Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło przełożyć do garnuszka i roztopić. Odstawić na bok.
  6. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  7. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  8. Następnie dodać startą czekoladę i zmiksować krótko.
  9. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao, a następnie roztopione (może być lekko ciepłe) masło.
  10. Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  11. Upieczone biszkopty wystudzić na kratce kuchennej. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  12. Przygotować poncz: Czarną herbatę zaparzyć w 250ml gorącej wody. Posłodzić i ostudzić.
  13. Przygotować krem z mascarpone: Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić razem przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Gdy krem jest gotowy, dodawać stopniowo po jednej łyżce solony karmel (łącznie 4 łyżki), miksując krótko tylko do połączenia.
  14. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy, nasączyć częścią ponczu, wyłożyć cienką warstwę kremu z mascarpone. Część kremu mascarpone przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub okrągłą. Wycisnąć krem z rękawa, robiąc brzeg na biszkopcie. W środku rozłożyć 2- 3 łyżki solonego karmelu.

2

3

  1. Karmel przykryć cienką warstwą kremu.

4

  1. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, zrobić brzeg z kremu, przy użyciu rękawa cukierniczego i do środka nałożyć ok. 3 łyżek dżemu.

5

  1. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, wyłożyć część kremu z mascarpone. Przykryć czwartym blatem, nasączyć i posmarować cały tort kremem.
  2. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić tort. Tort schłodzić w lodówce.
  3. Resztę sosu karmelowego można rozłożyć na schłodzonym torcie. (Najlepiej robić cienkie strużki lub wylać karmel tylko na wierzch tortu).

Uwaga:

  • Sos karmelowy można przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej. Gotowy sos przelać do słoiczka, poczekać, aż się ostudzi, zamknąć i włożyć do lodówki. Sos można przechowywać do kilku tygodni w lodówce. Przed użyciem należy wyciągnąć go kilka godzin wcześniej z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. (Chcąc przyśpieszyć proces ocieplania się karmelu, można wsadzić słoik do ciepłej wody. Należy uważać, żeby karmel nie zrobił się za rzadki, tylko taki akurat do smarowania).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort z solonym karmelem Tort z solonym karmelem