Sernik malinowy na zimno


Malinowy sernik z serduszkami. Pyszny, lekki, orzeźwiający, mocno malinowy i nie za słodki. Można go robić przez cały rok. Poza sezonem malinowym, można wykorzystać maliny mrożone. Udekorowany jest serduszkami z musu malinowego. W sam raz na Walentynki, Dzień Matki, Babci, Dziadka i nie tylko.
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
Spód:
- ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych)
Malinowa masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
- 750 g malin, świeżych lub mrożonych
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 8 łyżek zimnej wody
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
Śmietankowa masa serowa:
- 250 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
- 40 g cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżki zimnej wody
- 100 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
Mus malinowy:
- 100 g malin, świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- ⅔ łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 łyżka zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Maliny przeznaczone do malinowej masy serowej, jeśli są mrożone, wyciągnąć wcześniej i pozostawić do rozmrożenia.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
- Przygotować malinową masę serową: Żelatynę przełożyć do rondelka, dodać 8 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia.
- Maliny (jeśli były mrożone to razem z sokiem, który puściły) zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Odmierzyć 500 g musu malinowego.
- Do miski przełożyć twaróg, mus malinowy, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować blenderem na gładką masę. (Cukier można dodawać stopniowo, aż masa będzie odpowiednio słodka. W razie potrzeby dodać więcej cukru).
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Masę wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie lekko tężeć. (U mnie ok. 15 minut).
- Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej. Masę wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby stężała.
- Żelatynę przeznaczoną do musu malinowego (⅔ łyżeczki) przełożyć do małego garnuszka, dodać 1 łyżkę zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Żelatynę przeznaczoną do śmietankowej masy serowej (1,5 łyżeczki) przełożyć do drugiego małego garnuszka, dodać 2 łyżki zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
- Przygotować mus malinowy: Do rondelka włożyć maliny (w przypadku mrożonych nie trzeba ich wcześniej rozmrażać) i zasypać cukrem. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści i maliny rozpadną. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Napęczniałą żelatynę (⅔ łyżeczki) podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie łyżką, dodać mus malinowy. Odstawić na bok.
- Przygotować śmietankową masę serową: Do miski przełożyć twaróg i cukier puder. Zmiksować na gładką masę.
- Napęczniałą żelatynę (1,5 łyżeczki) podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Osobno ubić śmietanę na sztywno i od razu wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę serową wyłożyć na warstwę malinową. Formę z ciastem pozostawić na blacie.
- Mus malinowy przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę. Na masie śmietankowej zrobić kropki z musu w odstępach. Patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę, lekko zanurzony w masie serowej, przeciągnąć przez środek kropek, robiąc najpierw jeden okrąg, po zewnętrznych kropkach, a potem po wewnętrznych, aby utworzyły się serduszka.
- Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężał.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |



Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.