Szarlotka z budyniem


Prosta szarlotka z delikatnym, kruchym ciastem, podsmażonymi na mus jabłkami i budyniem waniliowym. Pyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach.
Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 g masła, zimnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Mus jabłkowy:
- ok. 1 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Budyń:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40g)
- 500 ml mleka (do budyniu)
- 40 g cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej
- 80 g masła, zimnego
- 60 g cukru
Sposób przygotowania:
- Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. (Jeśli jest bez cukru, dodać cukier według instrukcji). Odstawić na bok. (Delikatnie przemieszać od czasu do czasu, żeby ostygł, a nie zrobił się kożuch. Nie mieszać za dużo, żeby go nie rozrzedzić. Dosłownie raz na jakiś czas przemieszać).
- Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu). Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), żółtka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
- Ciasto wykleić na dnie formy. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
- Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i zagnieść na kruszonkę.
- Wyciągnąć ciasto z lodówki. Wyłożyć chłodny (lub delikatnie ciepły) mus jabłkowy. Wyłożyć chłodny (lub delikatnie ciepły) budyń. Posypać posypką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i postawić razem z formą na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Można serwować lekko ciepłe lub chłodne. (Nie kroić ciasta ciepłego, bo ciepły mus i budyń będzie się rozjeżdżać. Może być lekko ciepłe).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.