Cytrynowy sernik z mlekiem skondensowanym


Kremowy, delikatny sernik o lekko cytrynowym smaku na kakaowym, ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej dodane jest słodzone mleko skondensowane, które ją osładza i dodaje kremowości.
Składniki:
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
- 150 g herbatników
- 1 łyżka kakao
- 70 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie Magerquark)
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400g)
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 4 jajka (rozmiar M)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 lub 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Wymieszać z kakao.
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek z kakao i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
- Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową: Do miski przełożyć ser, śmietankę, słodzone mleko skondensowane, sok i skórkę z cytryny, jajka i budyń w proszku. Zmiksować krótko na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Można zmiksować lub wymieszać trzepaczką do połączenia).
- Masę serową wylać do tortownicy. (Masa jest płynna).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w tortownicy 26cm (lub ok. 45 minut w tortownicy 24cm) w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sernik będzie blady, ale powinien być ścięty z wierzchu).
- Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsuwając łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i tak pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić sernik w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.