Brownie z majonezem w wersji wielkanocnej


Mocno czekoladowe, soczyste, sycące i wilgotne ciasto brownie, ozdobione czekoladowymi gniazdkami z paluszków. To brownie zostało upieczone z dodatkiem majonezu, który prawie całkowicie zastępuje tłuszcz i jajka. W przypadku innych rodzai ciast, majonez wpływa również korzystnie na konsystencję wypieku.
Jako że u mnie w domu, odkąd byłam mała, mama używała majonezu Kieleckiego, kontynuując tę tradycję używam go chętnie nie tylko do bardzo wielu potraw, ale i do niektórych wypieków.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Brownie:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
- 100 g majonezu kieleckiego
- 150 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 150 g cukru brązowego (ewentualnie zwykłego)
- 2 jajka (rozmiar M)
Dekoracja:
Sposób przygotowania:
- Przygotować dekorację według przepisu: "Gniazdka wielkanocne z paluszków".
- Przygotować brownie: 50 g czekolady posiekać i odstawić na bok. 150 g czekolady połamać na kawałki i razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Następnie ściągnąć z pieca i wmieszać trzepaczką majonez.
- Osobno wymieszać mąkę z kakao i przesiać.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Cukier nie musi się całkowicie rozpuścić). Zmniejszyć obroty na średnie i dodać stopniowo roztopioną czekoladę z majonezem. Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao i na końcu kawałki posiekanej czekolady.
- Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 24x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej na 30 minut. Następnie wyciągnąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne brownie pokroić na 16 kawałków i udekorować przygotowanymi gniazdkami.
Uwaga:
- Gniazdka z paluszków można przygotować dzień wcześniej i pozostawić np. na blacie do zastygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania ciasta:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.