Pavlova z kremem mascarpone


Lekka, słodka beza chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Pokryta jest lekkim kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Dekorujemy ją świeżymi owocami sezonowymi.
Składniki na bezę powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki na krem powinny być prosto z lodówki.
https://www.youtube.com/watch?v=fTSlaFcDwmg
Składniki:
Beza:
- 6 białek (z jajek M)
- 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- szczypta soli
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Krem z serka mascarpone:
- 125 g serka mascarpone
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
- owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy ok. 22 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać ocet i skrobię i jeszcze chwilę ubić. Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić.
- Ubitą pianę nałożyć na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć. Na środku zrobić lekkie wgłębienie na krem. Ozdobić brzegi, przeciągając łyżką od dołu do góry.
- Bezę wstawić do piekarnika, od razu zredukować temperaturę do 120°C i piec ok. 15 minut. Następnie zredukować temperaturę do 100°C i piec co najmniej 3 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsadzając np. łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca i jasna z zewnątrz, a mięciutka w środku. (Proszę obserwować bezę. Temperatura pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika).
- Chłodną bezę położyć na paterę, ściągając papier z dołu.
- Przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Zacząć od niskich obrotów miksera, stopniowo je zwiększając, aby śmietana nie chlapała). Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Krem wyłożyć delikatnie na bezę. Udekorować owocami.
- Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pavlovą najlepiej zjeść w dzień przygotowania.
![]() |
Kuchnia: |
Australijska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.