Czekoladowy chlebek bananowy bez glutenu i cukru


Zdrowe ciasto czekoladowe, o sprężystym i wilgotnym miąższu. Wilgotności nadają mu banany i jogurt naturalny. Ciasto jest bezglutenowe, osłodzone miodem. Zachowuje długo świeżość. Myślę, że zamiast miodu można również użyć syropu klonowego. Do tego przygotowuje się je łatwo i szybko, jak muffinki mieszając suche składniki z mokrymi. Dodatkowo polane jest zdrową polewą czekoladową z banana i kakao. Super duet. Koniecznie zróbcie polewę. Ciasto nie jest słodkie, a polewa dodaje mu wyrazistości i słodyczy. Jest jej więcej niż na pokrycie ciasta, więc można ją podać w formie kleksa do kawałka ciasta.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 17 porcji:
- 140 g mąki gryczanej
- 100 g mąki jaglanej lub z ciecierzycy
- 30 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 mocno dojrzałe, średniej wielkości banany
- 3 jajka (rozmiar M)
- 150 ml naturalnego jogurtu typu greckiego
- 120 g płynnego miodu
Polewa:
- 2 dojrzałe banany
- 2 kopiate łyżki kakao
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ok. 1- 2 łyżek miodu (lub innej substancji słodzącej np. syropu klonowego)
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką jaglaną (lub z ciecierzycy). Odstawić na bok.
- W jednej misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
- Do drugiej miski dodać jajka, jogurt, obrane banany i miód. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę. Banany obrać i przełożyć do miski. Dodać kakao i olej. Zmiksować blenderem na gładką masę. Posłodzić według uznania i zmiksować ponownie.
- Polewę wyłożyć na ciasto. Resztę polewy można podać do ciasta. (Można ciasto maczać w polewie lub rozsmarować ją jak na kanapce ;).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 17 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

