Brownie z fasoli i daktyli


Zdrowe, soczyste i dietetyczne brownie. Najważniejszym składnikiem tego ciasta jest fasola- dzięki niej ciasto ma odpowiednią konsystencję, nie wymaga mąki, jest bezglutenowe, dietetyczne i zawiera sporą porcję białka. Nie ma obawy, jej smak nie jest w ogóle wyczuwalny. Zamiast cukru do ciasta dodajemy daktyle. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i robi się je szybko.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g, waga po odsączeniu ok. 250 g)
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 50 g kakao
- 2 jajka
- szczypta soli
- 60 g posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów)
Do dekoracji (opcjolanie):
- świeże truskawki
- kilka kostek czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na ok. 20 minut. Następnie odsączyć na sitku, zachowując odlaną wodę.
- Fasolę przełożyć na sitko, przepłukać bieżącą wodą i pozostawić do odsączenia.
- Do miski przełożyć odsączoną fasolę, daktyle, kakao, jajka, szczyptę soli, wlać 100 ml wody z daktyli i zmiksować blenderem lub w malakserze na gładką masę.
- Wmieszać szpatułką posiekane orzechy.
- Formę kwadratową o boku 20 cm wysmarować masłem i posypać mąką np. sojową (lub wyłożyć formę papierem do pieczenia). Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta będzie upieczony i lekko popękany. W środku ciasto jest wilgotne. Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Chłodne ciasto pokroić na kawałki. Według uznania można polać je np. roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką i udekorować świeżymi truskawkami zatopionymi do połowy w czekoladzie.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.