Piankowe ciasto czekoladowo- daktylowo- bananowe

Lekkie, puszysto- piankowe i delikatne ciasto czekoladowe. Pieczone jest bez dodatku mąki, a swoją słodycz zawdzięcza suszonym daktylom, bananom, sokowi pomarańczowemu i czekoladzie. Mnie pozytywnie zaskoczyła jego delikatność.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 100g suszonych daktyli (bez pestek)
- 200ml soku pomarańczowego (dałam z wyciśniętych pomarańczy)
- 100g bananów (ok. 1 sztuki, waga ze skórką)
- 200g czekolady lub kuwertury gorzkiej (o ok. 50% zawartości kakao)
- 125g masła
- 6 jajek (rozmiar M)
- szczypta soli
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Daktyle posiekać na kawałki. Przełożyć do niedużego rondelka i zalać 100ml soku pomarańczowego. Gotować, aż sos się zagęści. (Od zagotowania trwa to dosłownie chwilę).
- 100g banana obrać ze skórki. Garnek ściągnąć z pieca i do gorącej masy dodać banana. Zmiksować blenderem na puree.
- Czekoladę (lub kuwerturę) posiekać i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Połączyć z masą daktylowo- bananową. (Najlepiej wymieszać trzepaczką). Dodać resztę soku pomarańczowego i wymieszać.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do masy czekoladowo- daktylowo- bananowej wmieszać najpierw ubite żółtka, a na końcu delikatnie szpatułką ubitą pianą.
- Dno tortownicy o średnicy ok. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Polecam tortownicę o średnicy 22cm, ponieważ w 20cm nie zmieściło mi się całe ciasto. Powinno zostać trochę miejsca w formie, bo ciasto lekko rośnie. Minimum należy pozostawić ok. 2 cm). Ciasto przełożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół lub 160°C z termoobiegiem). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto w zamkniętym piekarniku następne 20 minut. Następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto, aż ostygnie. Chłodne wstawić najlepiej na noc do lodówki (ale niekoniecznie).
- Ciasto oddzielić nożem od formy i posypać z wierzchu kakao.
Smacznego.
Na podstawie przepisu ze strony: essen-und-trinken.de
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 20 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 20 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.