Chlebek bananowy (bezglutenowy)


Bezglutenowy i bezjajeczny chlebek bananowy z kawałkami czekolady i orzechów. Bezglutenowa alternatywa dla klasycznego chlebka bananowego. Ciasto jest miękkie, soczyste, bezglutenowe i smaczne. Bardzo łatwe do przygotowania, bez użycia miksera. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi, jak w przypadku muffinów.
Składniki:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 250 ml mleka
- 70 ml oleju, np. rzepakowego
- 3 mocno dojrzałe banany
- 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej* (użyłam firmy Schär: Mehl- Farine)
- 3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
- 70 g orzechów włoskich lub migdałów
Sposób przygotowania:
- Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką bezglutenową. Odstawić na bok.
- Czekoladę i orzechy posiekać. Wymieszać i odstawić na bok.
- W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier.
- Banany obrać i zmiksować blenderem na puree w drugiej misce. Dodać mleko i olej. Wymieszać trzepaczką.
- Następnie połączyć składniki z obu misek i wymieszać trzepaczką. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać kawałki czekolady i orzechów.
- Ciasto pozostawić na ok. 2 minut. (Lekko zgęstnieje. Ciasto jest ogólnie dość rzadkie). Potem krótko przemieszać i przełożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
*Zamiast uniwersalnej mąki bezglutenowej, można użyć 250 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej i 100 g mąki ryżowej. (Ciasto będzie rzadsze niż na uniwersalnej mące, ale nie dodawałabym więcej, bo ciasto będzie suche). Jeśli pokombinujecie z innymi mąkami, podzielcie się tym proszę w komentarzu.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

