Seromakowiec na biszkoptach


Bardzo smaczny, wilgotny sernik z domową masą makową. Pieczony jest na podłużnych biszkoptach, które podczas pieczenia miękną od wilgotnej masy serowo- makowej.
Seromakowiec możecie udekorować według własnego gustu jak klasyczny sernik, czy makowiec. Można zrobić polewę czekoladową, lukier, czy po prostu oprószyć go cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na masę serowo- makową powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Spód:
- ok. 120 g podłużnych biszkoptów
Masa serowo- makowa:
- 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 500 g domowej masy makowej z przepisu: "Masa makowa"
- 80 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Lukier pomarańczowy:
- 250 g cukru pudru
- ok. 5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
Do dekoracji:
- ok. 50 g migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
- Przygotować masę serowo- makową. Twaróg, masę makową, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę serowo- makową wylać do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół), aż brzegi ciasta będą delikatnie zarumienione i masa będzie ścięta z wierzchu. Wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Chłodne ciasto można wstawić do lodówki, ale nie jest to koniecznie.
- Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z pomarańczy na gładką masę. (Lukier powinien być gładki, dość gęsty i biały. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę soku z pomarańczy lub wody).
- Jeśli powierzchnia ciasta jest wilgotna po jego schłodzeniu, należy osuszyć ją ręcznikiem papierowym i dopiero wtedy rozprowadzić lukier. Lukier wylać na seromakowiec i rozprowadzić go szybko tylną stroną łyżki, a na brzegach najlepiej silikonowym pędzelkiem. (Posmarowane lukrem boki nie wygląda ładnie, ponieważ ciasto się kruszy i z nim miesza, dlatego polecam obsypać boki migdałami w płatkach).
Uwaga:
- Na zdjęciach jeszcze ze świeżym lukrem.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.