Szarlotka królewska


Najdelikatniejsza i najlżejsza szarlotka. Szarlotka królewska to biszkopt z musem jabłkowym usztywnionym galaretką i bitą śmietaną, którą również usztywniłam pozostałą galaretką. Lekkie, orzeźwiające i nie za słodkie ciasto.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 łyżka wody
Poncz:
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 4 łyżki wody
Warstwa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek np. szara reneta
- ⅓ szklanka wody
- cukier (opcjonalnie)
- 1,5 opakowania galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa lub brzoskwiniowa)
Warstwa śmietankowa:
- 350 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 0,5 opakowania galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa lub brzoskwiniowa)
- 125 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią. Odstawić na bok.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie wodę. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od formy, odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować warstwę jabłkową. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka i podlać wodą. Zagotować. Od zagotowania, gotować na średniej mocy palnika, aż jabłka zmiękną i się rozpadną, przynajmniej w większej części i woda wyparuje. Podczas gotowania mieszać często łyżka drewnianą. (Czas gotowania to ok. 20- 50 minut w zależy od rodzaju jabłek. Miękkie jabłka rozpadają się szybciej, twarde dłużej. Twarde jabłka należy dusić pod przykryciem, aby szybciej zmiękły. Miękkich nie trzeba przykrywać).
- Do gorących jabłek dodać 1,5 opakowania galaretki i zmiksować blenderem na gładką masę. (Chcąc podzielić galaretkę na pół, najlepiej zrobić to przy użyciu wagi kuchennej, a nie na oko ;)). Mus spróbować, czy jest wystarczająco słodki. W razie potrzeby dodać trochę cukru do smaku i jeszcze raz zmiksować.
- Mus pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. (Należy do niego zaglądać, aby za mocno nie stężał).
- W tym czasie przygotować poncz. Sok z cytryny wymieszać z wodą. Biszkopt umieścić w tortownicy i nasączyć ponczem.
- Lekko tężejący mus wyłożyć na biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować warstwę śmietankową. Pozostałą połowę galaretki rozpuścić w 125 ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dalej ubijając, wlewać cienkim strumieniem zimną, lekko tężejącą galaretkę.
- Bitą śmietanę z galaretką wyłożyć na mus jabłkowy i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12- 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.