Brownie daktylowo- kokosowe z bananami bez pieczenia


Brownie bez pieczenia z daktyli i wiórków kokosowych. Jest wegańskie, bez glutenu, bez cukru, nabiału, jajek, a mimo to bardzo smaczne. To ciasto, choć bardziej przychylam się do nazwania ich pralinkami to pyszne, klejąco -ciągnące kosteczki daktylowo- kokosowe z plasterkami bananów i polewą czekoladową.
Składniki na ok. 30 kostek:
Warstwa daktylowo- kakaowa:
- 300 g suszonych daktyli bez pestek
- 180 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
- 80 g kakao
Warstwa kokosowa:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 120 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
Polewa czekoladowa:
- 40 g kakao
- 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego
- 7 łyżek syropu klonowego lub z agawy
- ok. 2 łyżek wrzątku
Dodatkowo:
- ok. 2 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Przygotować warstwę daktylowo- kakaową. Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na 20 minut. Następnie odsączyć na sitku.
- Daktyle, zmielone migdały i kakao zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę.
- Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować dłońmi kwadrat o boku 20 cm.
- Przygotować warstwę kokosową. Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na 20 minut. Następnie odsączyć na sitku.
- Daktyle, wiórki kokosowe i olej kokosowy zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę.
- Masę rozłożyć równomiernie na warstwie daktylowo- kakaowej i ugnieść dłońmi, pokrywając całą dolną warstwę.
- Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na warstwie kokosowej.
- Przygotować polewę czekoladową. Kakao, masło orzechowe i syrop wymieszać na gładką masę. Dodać ok. 2 łyżek wrzątku tak, aby polewa była na tyle lejąca, aby dało się ją rozprowadzić na bananach.
- Polewę wyłożyć na banany.
- Ciasto można wstawić na ok. 30 minut (lub troszkę dłużej) do zamrażarki, aby polewa lekko zgęstniała.
- Gotowe ciasto pokroić w małe kostki (ok. 3x 4 cm).
- Przechowywać w lodówce.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 30 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | wysoki |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.