Brownie bezglutenowe
Ocena użytkowników: 5 / 5







Mocno czekoladowe, wilgotne, przepyszne brownie bez glutenu. Piekłam je na mące gryczanej i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto ma wspaniałą konsystencję, a smak gryki nie jest ani trochę wyczuwalny. Nikt nie domyśli się nawet, że jest bezglutenowe. Innym razem użyłam mąki jaglanej i też było pyszne. Myślę, że inne mąki bezglutenowe też się tutaj sprawdzą. Napiszcie, jak przetestujecie przepis na innych rodzajach mąk.
https://www.youtube.com/watch?v=dhotoEy8pI4
Składniki:
- 300 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- 30 g kakao
- 100 g mąki gryczanej lub jaglanej
Sposób przygotowania:
- Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z kakao.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao.
- Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 24 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na blacie na 30 minut.
- Następnie wyciągnąć ciasto z formy. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja zrobiłam na mące owsianej i też wyszło pyszne :)
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za feedback 😀
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można zastąpić cukier ksylitolem?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry, Czy cukier można zastąpić daktylami?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jest pyszne!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można zastosować ten sam przepis analogicznie do ciasta blondie, zamieniając tylko czekoladę czarną na białą? Chciałabym, żeby jasne ciasto też wyszło gliniaste.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tego nie wiem, nie testowałam. Czekolada biała jest jednak inna niż gorzka i jeszcze kakao też trzeba by było zastąpić np. skrobią.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie udało mi się kupić czekolady gorzkiej bezglutenowej, a ciasto musi być całkiem wolne od glutenu. Czy można ją zastąpić suchym kakao dodając więcej masła? Jeśli tak to proszę o proporcje.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety nie. Nie musi być czekolada z napisem, że bezglutenowa. Wystarczy zwykła, która nie ma w składzie glutenu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy ciasto można zamrozić?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.czy można użyć zwykłej maki i jaki typ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proszę tutaj jest przepis na klasyczne brownie: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/174-brownie Można użyć zwykłą mąkę pszenną od 405 do 550.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mąka kukurydziana się sprawdzi?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Myślę, że tak. Wychodzi na tych co podałam, a moja siostra zrobiła również na samej ryżowej i wyszło fajne, więc podejrzewam, że kukurydzianą można dodać bez obaw. Proszę o opinię jak zrobisz ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja zrobiłam z kukurydzianej mąki i wychodzi pyszne:) polecam!
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za informację :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A czy można zamiast masła dać olej kokosowy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.ja tak robie i wychodzi super
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszło super. Dodałam 2/3 mąki ryżowej i 1/3 mąki ziemniaczanej. :)
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.mam pytanie a ile to wszystko trwa :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pod sposobem przygotowania jest tabelka z czasem przygotowania.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można użyć masła bez laktozy?
- {"set":null,"list":{"6":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie stosuję produktów bez laktozy, ale wydaje mi się, że takie masło powinno być tak samo dobre w wypiekach jak zwykłe (wm)
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja zrobiłam w ten weekend na maśle bez laktozy i wyszło super! :)
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":0,"7":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja używam masła klarowanego, bo ono jest pozbawione laktozy :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry! Nie mogę znaleźć w sklepie mąki z przepisu. Da radę z orkiszową?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, może być orkiszowa (tylko już nie będzie bezglutenowe ;) ).
- {"set":null,"list":{"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A kiedy i do czego dodajemy mąkę ?
- {"set":null,"list":{"3":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Punkt 3: "Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao."
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy maslo klarowane sprawdzi sie w tym przepisie? I czym mozna zastapic jajka jesli w ogole czyms sie da ??
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie używam masła klarowanego do wypieków, ale myślę, że wychodzi tak samo jak ze zwykłym masłem. Nie widzę tutaj zastępnika dla jajek.
- {"set":null,"list":{"2":0,"7":1,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jajka można zastąpić aquafabą :) polecam, już próbowałam :)
- {"set":null,"list":{"2":2,"6":1,"5":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się