Brownie z batata


Soczyste, zdrowe brownie z dodatkiem batata i oliwy. Ciasto jest mocno wilgotne, a smak batata w ogóle niewyczuwalny. Ciasto jest bezglutenowe, bez laktozy i białego cukru. Ekspresowe do przygotowania. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką. Bardzo smaczne.
Składniki na ok. 16 kawałków:
- 175 g batata (waga po obraniu)
- 150 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
- 100 g ksylitolu (lub stewii)
- 50 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
- 2 jajka (rozmiar M lub L)
- 20 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową (20x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Odstawić na bok.
- Batata zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki.
- Orzechy włoskie posiekać nie za drobno.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto będzie wilgotne. Nie sprawdzać patyczkiem).
- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Przygotowanie w Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową (20x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę. Odstawić na bok.
- Do naczynia miksującego włożyć batata pokrojonego na mniejsze kawałki i zmiksować 10s./ obr.5.
- Dodać orzechy włoskie i ponownie zmiksować 10s./ obr.5.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać 10s./ obr.5.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być upieczony. W środku ciasto będzie wilgotne. Nie sprawdzać patyczkiem).
- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie. Następnie chwycić za papier do pieczenia i wyciągnąć ciasto z formy. Pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki "Backen mit Gemüse", Parragon.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.