Brownie z cukinią

Soczyste brownie z dodatkiem startej cukinii. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Smak cukinii nie jest w ogóle wyczuwalny.
Składniki:
- 200g cukinii (waga po odcięciu końcówek)
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g masła
- 2 jajka
- 120g cukru
- 70g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40g kakao
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (na bocznej ściance) i odcisnąć z soku. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia.
- W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić na bok.
- Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem płynną czekoladę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo cukinię, a następnie mieszankę z mąką.
- Formę kwadratową o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest w paru miejscach natłuścić lekko formę masłem, aby papier lepiej do niej przylegał).
- Ciasto wyłożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół. Wierzch ciasta powinien być upieczony). Po upieczeniu wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 20 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
ok. 20 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.