Tort Podwodny Świat


Bezglutenowy tort urodzinowy dla dziecka. Może to być tort urodzinowy zarówno dla dziewczynki, jak i dla chłopca. Motyw morza jest neutralny, a o kolorze napisu i muszelek może zadecydować solenizant.
Tort składa się z gryczano- orzechowego ciasta, przełożonego masą truflową z malinami. Oczywiście, jeśli nie potrzebujecie tortu bezglutenowego, możecie upiec biszkopt lub inne ciasto ucierane.
Tort posmarowany jest masą maślaną i udekorowany elementami z masy cukrowej. Jest stabilny i trwały. (Połowę tortu zamroziłam i po rozmrożeniu był jak świeży).
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 6 jajek (rozmiar M)
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 250 g mąki gryczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truflowa:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 100 g masła
- ok. 200 g świeżych malin (opcjonalnie)
Masa maślana:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 400 g masła
Poncz:
- ok. 170 ml zaparzonej, czarnej herbaty
Dodatkowo:
- ok. 200 g masy cukrowej
- barwniki spożywcze (u mnie: niebieski, różowy, fioletowy, zielony w żelu oraz srebrny w proszku)
- białe perełki cukrowe
- wykałaczki
- muszelki morskie
Sposób przygotowania:
- Przygotować cukrowe muszelki do dekoracji. Muszelki dobrze wymyć i osuszyć. Oderwać kawałek masy cukrowej, obsypać ją delikatnie cukrem pudrem i wcisnąć z nią muszelkę, wciskając zewnętrzną stronę. Wyciągnąć z masy muszelkę. W ten sposób przygotować 3- 4 formy z różnych wielkości muszelek. Pozostawić co najmniej na dobę, aby masa dobrze stwardniała.
- Następnie w przygotowaną formę włożyć kawałek masy cukrowej, oprószony cukrem pudrem i dobrze ugnieść. Wyciągnąć z formy i odciąć nożykiem niepotrzebną część masy. (Masę można najpierw zabarwić wybranym barwnikiem spożywczym lub zrobić białe muszelki, a następnie pomalować je barwnikiem, przy użyciu pędzelka i rozrzedzając barwnik w odrobinie wody).
- Chcąc przygotować cukrowe muszelki bez użycia prawdziwych muszelek, należy z zabarwionej masy cukrowej uformować długi stożek. Zawinąć go na wykałaczkę, zaczynając od cienkiego końca. Następnie wyciągnąć wykałaczkę.
- Przygotować masę truflową. Czekolady posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, można ją krótko zmiksować blenderem). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki.
- Przygotować ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i 100 g cukru na jasną, kremową masę. Osobno ubić białka ze 100 g cukru na sztywno. (Cukier wsypać od razu do białek).
- W miseczce wymieszać zmielone migdały z mąką gryczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do utartego masła z żółtkami i wymieszać do połączenia. (Można zmiksować robotem kuchennym na niskich obrotach, aż składniki się połączą). Następnie wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka.
- Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto podzielić na pół i wyłożyć do tortownic.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Upieczone ciasta wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ściąć górę ciast nożem, wyrównując ich powierzchnię lub jeśli ciasta są równe ściąć tylko delikatnie przypieczoną skórkę z góry. Przeciąć oba ciasta na pół tak, aby otrzymać łącznie 4 blaty.
- Schłodzoną masę truflową wyciągnąć z lodówki i ubić mikserem do momentu zgęstnienia masy.
- Maliny opłukać, osuszyć i przeciąć na pół.
- Jeden dolny blat ułożyć na paterze. Nasączyć częścią chłodnej czarnej herbaty. Wyłożyć ⅓ masy truflowej. Na masie truflowej wyłożyć ⅓ malin, wciskając je w masę truflową. Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć połowę pozostałej masy truflowej, wcisnąć w masę połowę malin. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, wyłożyć resztę masy truflowej i wcisnąć resztę malin. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć. Tort wstawić do lodówki na czas przygotowania masy maślanej.
- Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem ręcznym w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 8- 10 minut). Następnie miskę/ garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia się składników.
- Masę zabarwić niebieskim barwnikiem spożywczym na jasnoniebieski kolor. (Może wyjść lekko zielonkawy kolor, bo masa jest żółtawa, ale właśnie potrzebujemy kolor morski, więc będzie idealnie pasować ;)). Masą posmarować wierzch i mniej więcej połowę boku tortu od góry. Do reszty masy dodać więcej niebieskiego barwnika spożywczego i ciemniejszą masą posmarować dolną połowę boków. (Można masę rozsmarować łopatką lub nożem, robiąc wzór fal). Pozostałą masę maślaną przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i wycisnąć masę wkoło tortu, robiąc fale. Tort wstawić do lodówki, a w tym czasie zrobić ozdoby.
- Tort ozdobić muszelkami z masy cukrowej. Zrobić inne dekoracje według własnego uznania np. jak na zdjęciach.
- Tort przechowywać w lodówce.
Uwagi:
- Wszystkie składniki na ciasto ucierane powinny mieć temperaturę pokojową.
- Pracę można rozłożyć na dwa dni. W jeden dzień przygotować formy na muszelki, masę truflową i blaty. W drugi dzień można przygotować muszelki cukrowe do dekoracji, złożyć tort i go udekorować. Tort można podawać tego samego dnia lub przechować w lodówce do dnia następnego.
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | wysoki |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.