Sernik z ricotty i mascarpone


Włoski, pieczony sernik z serem ricotta i mascarpone na kruchym cieście. Sernik jest delikatny, aksamitny, mocno kremowy, a w smaku słodki, śmietankowy. Smakuje wyśmienicie. Kwaśne owoce sezonowe wspaniale do niego pasują.
https://www.youtube.com/watch?v=qRYgZGQcF4g
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej należy użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 1 jajko (rozmiar M)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g serka ricotta
- 500 g serka mascarpone
- 140 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Dekoracja:
- ok. 500 g świeżych owoców np. porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki, jagody, borówki
- 5 łyżek dżemu leśnego
Sposób przygotowania:
- Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową. Najpierw odlać wodę z serka ricotty i mascarpone. Oba serki, jajka, budyń w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
- Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek).
- Dżem przetrzeć przez sitko i lekko podgrzać, mieszając, aby zrobił się bardziej płynny.
- Dżem wymieszać z owocami i wyłożyć na wierzch sernika.
Uwagi:
- Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
- Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
- W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia i bezglutenowy budyń.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.