Trufle z gorzkiej czekolady

9 Komentarzy

Trufle z gorzkiej czekolady

Małe, miękkie, czekoladowe kulki z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Obtoczone są w kakao. Można je również obtaczać w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie lub zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach.

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 30g masła
  • 1 łyżka rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • kakao, gorzka  czekolada (roztopiona lub starta na wiórki), posiekane lub zmielone migdały/ orzechy

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie.
  2. Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki ( u mnie o średnicy ok. 3cm) i obtaczać je w kakao, wiórkach czekoladowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach lub w roztopionej gorzkiej czekoladzie. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki z kakao i potrząsając miską obtoczyć ją w kakao. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. Jeśli kulki mają być obtoczone w roztopionej czekoladzie należy je po uformowaniu ponownie schłodzić).
  3. Gotowe trufle przechowywać do paru dni w lodówce.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 20 minut
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godzin
porcje

Liczba sztuk:

ok. 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Trufle z gorzkiej czekolady

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 2 lat temu
    Jak rozpuszcze czekoladę dodaję pokruszone herbatniki i orzechy rodzynek do sierodka wszystko sie trzyma fajnie się robi kulki polewam czekoladąi posypuję są rewelacyjne polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    K · 2 lat temu
    Do trufli zgodnie z oryginalną recepturą nie dodaje się masła, składniki to wyłącznie czekolada i słodka śmietana
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Celina · 3 lat temu
    Dramat i tragedia. Twórca przepisu powinien mi oddac pieniądze za zmarnowane produkty. Jak ktoś się nie zna na tworzeniu przepisow to nie powinien tego po prostu robić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 3 lat temu
    Zrobiłem według przepisu i wytrąca się masło. (dodałem prawdziwe).Zagęściłem jeszcze posiekaną czekoladą, bo tego nie dało by się ulepić.Z 5 razy robiłem te trufle i zasadniczo wychodzą jak dla mnie lepiej bez tego masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 5 lat temu
    Masa jest bardzo miękka, bardzo klei się do rąk że w zasadzie nie jestem w stanie uformować kulki.. można to jakoś naprawić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Masa jest miękka, dlatego powinna być dobrze słodzona. Formuj szybko kulki, aby masa się od nich nie nagrzewała. Nie muszą być idealne kulki ;) . Ręce mocz często w zimnej wodzie. Trufle mają być miękkie. W końcu to trufle, a nie twarde czekoladki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    w czasie stygnięcia masy oddziela mi się masło. Czy to normalne?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie. Powinna powstać jednolita masa. Użyłaś prawdziwego masła?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    NaliaNatali · 9 lat temu
    a może byc bez rumu to trufle w gorzkiej czekoladzie
    ?