Rafaello z rumem
Pyszne pralinki kokosowe z białą czekoladą. Bardzo smaczne i delikatne.
Składniki:
- 300g białej czekolady
- 200g wiórków kokosowych
- 50g masła
- ¾ szklanki płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
- łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać drobno..
- Śmietanę wymieszać z 100g wiórków kokosowych. Pozostawić na 15 minut.
- Śmietanę z wiórkami podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut. Nie doprowadzić do wrzenia.
- Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
- Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
- Do miski wsypać 100g wiórków kokosowych.
- Ręce maczać w wodzie i formować z masy kuleczki. Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych.
- Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Przepis pochodzi ze strony wielkiezarcie
Czas przygotowania: |
około 40 min. | |
Liczba sztuk: |
około 25 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 64636
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!