
Pyszne pralinki kokosowe z białą czekoladą. Bardzo smaczne i delikatne.
Składniki:
- 300g białej czekolady
 - 200g wiórków kokosowych
 - 50g masła
 - ¾ szklanki płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
 - łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
 
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać drobno..
 - Śmietanę wymieszać z 100g wiórków kokosowych. Pozostawić na 15 minut.
 - Śmietanę z wiórkami podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut. Nie doprowadzić do wrzenia.
 - Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
 - Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
 - Do miski wsypać 100g wiórków kokosowych.
 - Ręce maczać w wodzie i formować z masy kuleczki. Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych.
 - Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
 
Przepis pochodzi ze strony wielkiezarcie
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 40 min. | |
| 
 Liczba sztuk:  | 
około 25 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 

