Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

852 Komentarzy
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach

Bardzo łatwy i szybki chleb na mące pszennej i drożdżach. Jest miękki, puszysty i mocno porowaty. Szybki do przygotowania. Nie wymaga nastawiania zaczynu, ani długiego zagniatania. Piekłam go na mące typu 405, 550, 650 i 812. Myślę, że każda mąka w tym przedziale się nadaje. Możecie dodać do ciasta garść ulubionych ziaren.

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

  • 500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. (W formie nie musi już wyrastać).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach Najprostszy chleb pszenny na drożdżach
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 23 dni temu
    Super przepis. Ciasto ma dużo powietrza. Użyłam mąkę orkiszową. Chlebek jest trochę ciemniejszy ale PYCHA☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 1 miesięcy temu
    Czy trzeba dać płatki? Można coś w zamian jak mielony len? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agata · 1 miesięcy temu
      Można pominąć, ja nie daje. Natomiast dodaje różne ziarna len, ziarna słonecznika i dyni oraz czarnuszkę. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 1 miesięcy temu
    Absolutnie najlepszy chleb! Zazwyczaj dodaje 1/5 mąki żytniej zamiast pszennej, a jak mam w domu to i zakwas w proszku i zawsze wychodzi fenomenalny. Mięciutki i mocno wyrośnięty, a do tego bardzo wolno obsycha, na drugi dzień dalej świeżutki! Na zdjęciach oczywiście wygląda nietęgo bo u mnie w domu rozkrajany jest pięć minut po wyjęciu z piekarnika... Chyba za ładnie pachnie haha 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Róża · 1 miesięcy temu
    Właśnie piekę na święta już chyba swój 40 chleb z tego przepisu. Od dawna go stosuję. Jest świetny. Zawsze wychodzi. Używam drożdży instant. Moim zdaniem nie trzeba kombinować z dodawaniem innych mąk. Płatki owsiane mają dużo wartości odżywczych i stosowanie mąki pszennej nawet 450 nie jest w tym przypadku niczym złym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 miesięcy temu
    Zawsze wychodzi na pszennej dzisiaj robię na orkiszowej jestem ciekawa aczkolwiek dobrej myśli ponieważ ten przepis nigdy mnie nie zawiódł 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patryk · 2 miesięcy temu
    Mąka Basia tortowa 405 i małe opakowanie suchych drożdży (8g) kupione w Aldi. Mąka i woda dokładnie odmierzone,suche drożdże wsypałem całe 8g bez zabawy w odsypywanie grama. Wykonanie dokładnie jak w przepisie,dorzuciłem suszonych pomidorów 3/4 i oregano 1/2 łyżeczki jak ktoś polecił w komentarzu i wyszło elegancko. Ciasto podwoiło objętość po 35 minutach, w piecu 55 minut. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 2 miesięcy temu
    Bardzo prosty w wykonaniu i pyszny w smaku. Jednak w następnym podejściu dodam ok. 5 dkg więcej mąki lub zamiennie jakieś ziarna, żeby bardziej zagęścić mieszankę. Polecam drożdże suche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pietrek · 2 miesięcy temu
    właśnie upiekłem z tego przepisu, zrobiłem go na oliwie i dodałem jeszcze oregano, oliwek i suszonego pomidora dla smaku, wyszedł przepyszny, dzięki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Iwanowicz · 2 miesięcy temu
    Witam mam pytanie czy podczas wyrabiania i wkładania ciasta do foremek jaka jest konsystencja ciasta ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis.  Ten chlebek jest pyszny i zawsze się udaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 miesięcy temu
    Jeju ten chleb jest mega pyszny,rzeczywiście prosty i najważniejsze wszystkim w domu smakuje bardzo,piekę go zawsze gdy zabraknie pieczywa w domu a sklepy zamknięte. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ionanthos · 4 miesięcy temu
    Robię po raz kolejny, dzisiaj pszenno-orkiszowy ( 200 g mąki orkiszowej typ 720) z ziarnami złotego siemienia na drożdżach świeżych (piekarniczych) , tez stawiam pierwsze kroki i mam za sobą nieudany eksperyment z dodaniem mąki razowej ( chleb wyszedł zakalcowaty, ale został zjedzony :))). Często mam zbyt zrumienioną wierzchnią skórkę, ale to już błąd systemowy piecyka elektrycznego. Po wyjęciu pędzluję wierzch zimną wodą i opukuję spód (głuchy odgłos ma potwierdzić stan wypieczenia )...no i kroję "przylepkę " na gorąco, chociaż to podobno niezdrowe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ionanthos · 4 miesięcy temu
      Doczytałam niedawno, że lepiej nie mieszać mąki orkiszowej ze zwykłą pszenną, ta pierwsza jest bardziej wartościowa...
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Teresa · 2 miesięcy temu
        Ja często piekę 300 g orkisz i 200 pszenna,dotego kminek, siemię i czarnuszka , bardzo smakuje i znika szybko, pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dziejarz · 4 miesięcy temu
    Podwójna porcja. Na suchych drożdżach. Woda ledwie letnia. Wyrastanie 1,2 h. Pieczenie w 190° przez półtorej godziny. Zakalce. W foremkach po wyjęciu wypieku pływała woda. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nina · 4 miesięcy temu
       A jakich drożdżach ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Pietrek · 2 miesięcy temu
      nie za dużo dałeś mąki? ciasto na chleb musi być lejące, gęstsze niż na naleśniki, ale nie takie jak na pierogi czy paszteciki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    CEZARY · 4 miesięcy temu
    Dziś mój pierwszy raz chleb i UDADŁO SIĘ!!!Polecam ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 5 miesięcy temu
    Mi się zdarzyło 3 razy, że mi nie wyszedł, kiedy próbowałem zrobić na suchych drożdżach. Przy zwykłych zawsze mi wychodzi idealny. Jakaś magia. Widać suche nie są dla mnie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Malwina · 4 miesięcy temu
      Robiłam w zeszłym tygodniu na mące orkiszowej z drożdżami piekarniczymi i chlebek wyszedł (konsystencja ciasta była gęsta).Dzisiaj robię na drożdżach suchych i z mąki bezglutenowej; masa jest strasznie rzadka i prawie nie rośnie. Zobaczymy czy suche drożdże też okażą się nie dla mnie…
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doroteczka · 5 miesięcy temu
    Super chlebek i mało z nim roboty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 5 miesięcy temu
    Polecam przepyszny 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 5 miesięcy temu
    Super !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 miesięcy temu
    Przepysznyyyy...Polecam - skórka chrupiąca smak - niebo w gębie....REWELACJA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 miesięcy temu
    Szukałam przepisu na chleb.Znalazłam i po prostu REWELACJA.Polecam - przepyszny , niewiele przy nim roboty , a pachnie....mmmmm....A skórka jaka chrupiąca.....WOW....