Bagietki na zaczynie poolish

35 Komentarzy

Bagietki na zaczynie poolish

Poolish to dość luźny, drożdżowy zaczyn. Ten rodzaj zaczynu został przywieziony przez polskiego piekarza do Francji. Zaczyn poolish powstaje z wymieszania równej ilości mąki i wody oraz bardzo małej ilości drożdży. Resztę drożdży dodaje się w do ciasta właściwego. Bagietki z tego przepisu są bardzo smaczne, mają chrupiącą skórką i miękki środek.

Składniki:
Zaczyn poolish:

  • 2g świeżych drożdży
  • 175g wody*
  • 150g mąki pszennej typu 1050
  • 25g mąki żytniej (od typu 1150 wzwyż)*

Ciasto:

  • zaczyn poolish
  • 650g mąki pszennej typu 1050
  • 350g wody
  • 10g świeżych drożdży
  • 15g soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn poolish. Wodę wlać na miski. Dodać pokruszone drożdże i obie mąki. Całość dobrze wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 4- 5 godziny w temperaturze pokojowej lub wstawić na całą noc do lodówki.
  2. Wszystkie składniki na ciasto, poza solą, połączyć. Zagnieść jednolite ciasto. (Zagniatać co najmniej 10min.). Po tym czasie dodać sól i dalej zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i przełożyć ją do miski posypanej lekko mąką. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny.
02
Ciasto zaraz po zagnieceniu.
03
Ciasto po wyrośnięciu.
  1. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Ciasto podzielić na 6 części. Kawałki przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
  2. Z każdego kawałka uformować bagietkę. Gotowe bagietki ułożyć w formie do pieczenia bagietek lub na blasze do pieczenia złączeniem do dołu. (Jeśli używacie blachy, to należy wyłożyć ją papierem do pieczenia i zwinąć go tak, aby oddzielić bagietki od siebie). Bagietki przykryć ściereczką i pozostawić na 1- 1,5 godziny, aż bagietki podwoją swoją objętość.

04

05

  1. Odpowiednio wcześniej rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C.
  2. Bagietki naciąć. (Polecam żyletkę).
  3. Przed włożeniem bagietek do piekarnika należy spryskać go wodą. Włożyć bagietki do pieca i również spryskać je kilkakrotnie wodą. (Najlepiej zrobić to spryskiwaczem do wody. Należy zrobić to szybko, aby ciepło z piekarnika nie uciekło). Bagietki piec 12- 15 minut, aż z każdej strony upieką się na złoto- brązowy kolor.
  4. Bagietki wyciągnąć z pieca i ułożyć na kratce z piekarnika do ostygnięcia.

Smacznego .

Uwaga:
Autor zaleca wodę ważyć, dlatego ilość wody podana jest w gramach. Woda powinna mieć temperaturę ciała tzn. gdy włożymy palec do wody, nie powinna wydawać się ani za ciepła, ani za zimna.
Bagietki, które znajdują się na zdjęciu, zostały zrobione z użyciem mąki żytniej razowej typ 2000. Piekłam również na mące żytniej typu 1150. Obie wersje są równie pyszne. Oczywiście na mące żytniej typu 1150 bagietki wychodzą jaśniejsze.
Jeśli chcecie bagietki zamrozić, należy piec je 8- 10 minut, aż się lekko zarumienią. Przed spożyciem należy włożyć je zamrożone do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 8- 10 minut.

 Przepis pochodzi z książki: „Brot und Gebäck für Genießer” Richard Bertinet.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 30 minut
zegarek3

Czas oczekiwania:

kilka godzin
zegarek2

Czas pieczenia jednej blachy:

12- 15 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

Bagietki na zaczynie poolish

Bagietki na zaczynie poolish

Bagietki na zaczynie poolish

Bagietki na zaczynie poolish

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Alu[/b] nie. Ma być 2g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 11 lat temu
    a nie przypadkiem 20 g drozdzy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Krystyno[/b] dziękuję :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krystyna · 12 lat temu
    [quote][b]Krystyno[/b] najważniejsze, że się udały. Jasne bagietki są z pewnością równie pyszne ;-)[/quote]
    Witam ,ta sama Krystyna co poniżej .Dzisiaj są u mnie bagietki z mąki pszennej razowej z jedną częścią pszennej zwykej,skadniki trochę na oko niestety mam dwie wagi ale do wyrzucenia.Coś niesamowitego miękkie chrupiące i pyszne Pozdrawiam i buziaczki dla
    księżniczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Krystyno[/b] najważniejsze, że się udały. Jasne bagietki są z pewnością równie pyszne ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krystyna · 13 lat temu
    Witam.Właśnie upiekłam bagietki,wyszły piękne chrupiące ale białe w środku.Na zdjęciu są ciemne.Zaczęło się szukanie błędu,oczywiście nie dodałam mąki żytniej.Gapa ze mnie ale dodałam mąkę Durun i są żółciutkie,następnym razem będzie lepiej.Pozdrawiam, z takim samym apetytem zajadam jak ta dama ze zdjęcia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    :-) dziękuję. To moja mała księżniczka :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olciaky · 13 lat temu
    Zdjecia z mala dziewczynka - cudowne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cobytuzjesc · 13 lat temu
    Piękne te bagietki ale Ta malutka pożeraczka bagietek jest najpiękniejsza:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Piękne one są!Idealnie wypieczone.
    Śliczne zdjęcia.
    A co to za śliczna,maleńka dziewczynka zjada bagietkę? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hania-kasia · 13 lat temu
    Prezentują się bardzo profesjonalnie i niesamowicie apetycznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 13 lat temu
    Pięknie się prezentują! Brdo fachowo:)
    A ostatnie zdjęcie... ujmujące:)
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danusia · 13 lat temu
    Oj, zjadłabym takie świeżutkie jeszcze gorące z pomidorkiem lub serkiem (:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchennefascynacje · 13 lat temu
    Pięknie wypieczone :)